Bara svårt sjuka får fast vårdkontakt

Alla patienter inom psykiatrin kan inte få en fast vårdkontakt. Det svaret ger landstingets ledande politiker till de brukarföreningar som är oroade över hur den nya patientlagen ska uppfyllas.

genrebilder:  exteriör Psykiatrins hus.

genrebilder: exteriör Psykiatrins hus.

Foto: STAFFAN CLAESSON

Uppsala2015-06-22 07:05

Vid årsskiftet började en ny patientlag gälla som bland annat innebär att du som patient ska kunna få en fast vårdkontakt på begäran, alltså få en enda person ur vårdpersonalen som bland annat ska informera dig om din vård­situation, förmedla kontakter samt samordna olika insatser om det behövs.

Som UNT tidigare berättat om är flera brukarföreningar oroade över hur lagen ska uppfyllas inom psykiatrin utifrån sitt redan pressade läge. Föreningen Attention skickade tidigare i år in en skrivelse till landstingets politiker och krävde svar, vilket de nu fått:

– Vi är medvetna om lagens krav och vi försöker arbeta för att uppfylla den, säger Sören Bergqvist (V), ordförande i produktionsstyrelsen.

LÄS MER: Problem med ny patientlag

Men landstingets ledande politiker konstaterar också att en fast vårdkontakt inte kan erbjudas alla då det tar för mycket resurser från direkt behandlingsarbete, utan kan endast ges de patienter med störst behov.

Något som oroar Elisabeth Axberg vid Attention.

– Hur kommer de att bedöma vem som har störst behov? Vi vet exempelvis att kvinnor med adhd kan ha jobb, men att de för den sakens skull fortfarande kan må väldigt dåligt, säger Elisabeth Axberg.

Sören Bergqvist svar är att det är något som bara professionen bedöma, men att man jobbar med olika åtgärder.

– Psykiatrin och Akademiska sjukhusets ledning arbetar med att minska behovet och därmed antalet hyrläkare som inte kan ge en långvarig och fast kontakt till förmån för fler egna läkare, säger han.

Fakta Stärkta rättigheter för patienter

Den nya patientlagen trädde i kraft den 1 januari i år och innebär bland annat att patienter ska få en fast vårdkontakt om han eller hon ­begär det. Patienter får numera även möjlighet att välja utförare av offentligt finansierad primärvård och öppen specialiserad vård i hela landet.

Källa: Sveriges kommuner och landsting

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om