Bara sex av tio Ekebyelever får behörighet
Drygt 40 procent av eleverna som går ut Ekebygymnasiet saknar behörighet till högskolan. Rektor Inger Söderberg anser att eleverna har för dåliga förkunskaper från grundskolan.
Många på Ekebygymnasiet tar studenten utan behörighet till högskolan. Men Ellinor Elovsson som går Livsmedelsprogrammet kämpar på, trots att hon känner sig skoltrött.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Även på yrkesinriktade gymnasieprogram måste man läsa de teoretiska kärnämnena. Det är dessa ämnen som ett antal elever vid Ekebygymnasiet är ointresserade av. Kommunens senaste kvalitetsundersökning visar att bara 60 procent av eleverna på Ekebygymnasiet går ut med behörighet till högskolan.
- Det är inte så underligt. Vi tar emot elever som kan ha under 50 poäng från grundskolan och inte så många har över 200 poäng, säger rektor Inger Söderberg när UNT besöker skolan på tisdagen.
Yrkesinriktningen är en annan förklaring, menar elever som UNT pratat med:
- Man väljer den här utbildningen för att bli en bra kock, inte för att plugga, säger Josefine Örbacke som går andra året på hotell- och restaurangutbildningen.
På tisdagen är det fullt upp för restaurangeleverna som förbereder en påskbuffé. Restaurangen är fullbokad med privatpersoner som kommer dit för att äta på onsdagen.
Många av eleverna på Ekebygymnasiet får jobb efter utbildningen. Därför tycker inte alla att det finns anledning att lägga lika mycket krut på kärnämnen som matte, svenska och engelska.
Ludvig Nyberg lägger dock lika mycket energi på alla skolämnen.
- Ifall jag skulle ändra mig efteråt. Då är det bra att ha den behörighet som krävs till högskolan.
Klasskompisen Emmelie Gropendal tror att det är många elever som misstar sig när de söker till Ekebygymnasiet.
- De tror att det är lätt att gå här. Men det praktiska är inte lätt.
Ellinor Elovsson som går Livsmedelsprogrammet känner sig skoltrött. Men hon har gett sig på att plugga klart utbildningen.
- Jag vill ha en grund att stå på. Det är en jättefin skola och jag trivs här.
Inger Söderberg tycker inte att det är så konstigt att många elever lämnar skolan med ett streck i ett eller flera ämnen.
- Hur skulle vi kunna reparera det som inte grundskolan lyckats med på nio år? Om alla våra elever här gick ut med Godkänt i alla ämnen så skulle det vara ett under.
Inger Söderberg är nöjd om eleverna med sämst förutsättningar klarar av de yrkesinriktade ämnena.
- Vårt uppdrag är att se till att alla får godkänt i alla ämnen och vi gör vad vi kan. Men det krävs vissa baskunskaper för att man ska kunna få godkänt.
Inger Söderberg ogillar att de teoretiska skolorna jämförs med de yrkesinriktade. Hon hoppas att en pågående nationell utredning om gymnasieskolan ska leda fram att man värderar yrkesutbildningar på ett annat sätt än i dag.
- Jag skriver alltid några sura meningar till kommunen om kvalitetsundersökningen. Det är inte bara betygen man ska titta på.
Hon får ett visst medhåll från skolledningen i Uppsala kommun:
- Vi har diskuterat om vi ska börja redovisa andra värden än bara betygen, till exempel se hur många som fått jobb efter utbildningen, säger Maud Ededahl, utvecklingsledare vid gymnasieledningskontoret.
Fakta:
Andel elever som går ut kommunala gymnasieskolor med behörighet till högskolan:
Bolandsgymnasiet 76,7 procent
Celsiusskolan 76,5
Ekebygymnasiet 60
Fyrisskolan 82,9
Grafiskt utbildningscenter 73,3
Jällaskolan 79,2
Katedralskolan 89,3
Linnéskolan 79,5
Lundellska skolan 83,1
Rosendalgymnasiet 86,1
(Källa: Uppsala kommun)
Andel elever som går ut kommunala gymnasieskolor med behörighet till högskolan:
Bolandsgymnasiet 76,7 procent
Celsiusskolan 76,5
Ekebygymnasiet 60
Fyrisskolan 82,9
Grafiskt utbildningscenter 73,3
Jällaskolan 79,2
Katedralskolan 89,3
Linnéskolan 79,5
Lundellska skolan 83,1
Rosendalgymnasiet 86,1
(Källa: Uppsala kommun)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!