"Bara överklassen i städerna hade pollenallergi förr"

Klimatförändringarna gör att allt fler blir pollenallergiker. Den fruktade malörtsambrosian från Nordamerika kan nu göra pollenallergierna ännu värre.

Christer Janson, professor vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet, ser att många personer lider i onödan av pollenallergi för att de inte sett till att få rätt behandling.

Christer Janson, professor vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet, ser att många personer lider i onödan av pollenallergi för att de inte sett till att få rätt behandling.

Foto: Mikael Wallerstedt

Uppsala2023-04-23 05:00

Svar just nu

Det är bråda tider för Christer Janson, professor inom lung- allergi- och sömnforskning vid Uppsala universitet. Mycket händer inom forskningsfältet allergier och många vill åt hans expertis i dessa pollentider.  

25 procent av alla svenskar har pollenallergi, är vi svenskar mer allergiska mot pollen än andra befolkningar? 

– Om man jämför med Danmark och Norge är det ungefär lika många som är allergiska. Det är lite mindre i Estland och på Island. Sedan vet jag inte hur det ser ut i andra länder. Det som är speciellt med Skandinavien är den utbredda allergin mot björk. Det finns inte så mycket björkar i andra länder. Utbredningen av allergin beror av hur mycket pollen det finns i luften.

undefined
Christer Janson, professor vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet, ser att många personer lider i onödan av pollenallergi för att de inte sett till att få rätt behandling.

 Men i det gamla bondesamhället var man ju mycket mer exponerad när man var ute hela dagarna, var man mer allergisk då?

– Pollenallergi fanns knappt i det gamla bondesamhället. Då var det en sjukdom bland överklassen i städerna bara. Man var så exponerad för pollen tidigt i livet så man utvecklade en tolerans mot det. Att vi har många allergier är för att vi inte blir exponerade för olika saker.  

Kan man förebygga pollenallergi genom att exempelvis exponera små barn för björkpollen?  

– Vi vet inte om det går att förebygga. Det man kan göra om man är drabbad är att se till att få rätt behandling. Målet är att man ska kunna leva ett normalt liv.   

undefined
Den som har pollenallergi kan behöva behandling. Det går inte att stoppa kroppens allergiska reaktioner mot pollen helt och hållet, men läkemedel kan dämpa besvären.

När ska man söka till vårdcentralen?  

– När man inte får tillräcklig effekt av receptfria läkemedel. Det finns två kategorier av läkemedel mot pollenallergi. Det är symptomlindrande antihistaminer och så är det antiinflammatoriska läkemedel. Ofta är det bra att ta båda. Antiinflammatoriska mediciner är det bra att börja med redan innan säsongen för det tar en vecka innan de har effekt. Symptomlindrande läkemedel har effekt på en kvart.  

Finns det patienter som inte blir hjälpta av läkemedel?  

– Ja. För dem finns allergivaccination som vi bland annat har här på Akademiska sjukhuset. Det var tidigare behandling via sprutor, men nu är det tabletter som man äter varje dag under tre år. Tabletterna innehåller små mängder gräs- eller trädpollen och målet att man utvecklar en tolerans mot pollen. Det är tyvärr långa köer för att få dem eftersom de bara skrivs ut på sjukhuset. Det vore bra om behandling kunde ske på vårdcentral. Men man kan skriva en egenremiss på 1177 direkt till sjukhuset och få komma hit. 

undefined
Ungefär var fjärde person i Sverige är allergisk mot pollen och 2023 väntas bli ett extra jobbigt år för den som inte tål björk.

Är utvecklingen att vi blir mer och mer allergiska mot pollen?

– Ja. Det har blivit längre pollensäsonger på grund av klimatförändringarna som har höjt medeltemperaturen. Det är en grad varmare än på 60-talet och det gör att pollensäsongen börjar tidigare, det är mer pollen i luften och fler blir allergiska. 

Finns det andra saker som klimatförändringarna har gjort så att vi blir mer allergiska?

– Vi tror att det kan bli så. Malörtambrosia ett jätteproblem i Nordamerika och den börjar dyka upp i Europa. Den kan bli ett problem för pollenallergiker, och det är också kopplat till att klimatförändringarna har gjort det varmare i Sverige. 

Hur är årets pollensäsong jämfört med tidigare år?

– Björken är cyklisk. Förra året var det en vår med väldigt lite pollen, då är det stor risk att det blir mycket i år. Det är som att björkarna bestämmer sig för om de vill må bra själva eller om de vill pollinera. När de har tömt sitt pollen ett år blir de så utmattade att de inte orkar pollinera nästa år. 

undefined
Om du upplever att du har lätta och tillfälliga allergiska besvär bör du i första hand välja antihistaminer. De fungerar bra mot röda och kliande ögon, rinnsnuva och nysningar och finns både som tabletter, nässpray och ögondroppar.

Är det björken som flest är allergisk emot?

– Allergi mot träd och gräs är lika vanligt. Många har båda, men av de som har trädpollenallergi är det björk som ställer till mest bekymmer.

Finns någon fas i livet när det är vanligt att pollenallergi debuterar?
– Det vanligaste är att det debuterar i ungdomsåren fram till kanske 30, men vi ser mer skillnader mot tidigare och upptäcker fler och fler äldre. Vi trodde tidigare att allergier alltid blev bättre med åldern, det tror vi inte längre. Men de kan bli bättre genom livet.

Kan en pollenallergi försvinna exempelvis efter en graviditet?

– Det kan hända. Graviditeter är intressanta. Jag har sett både kvinnor som blivit bättre och sämre efter en graviditet. Men exakt vad det är som gör att det blir så vet man inte och det går tyvärr inte att säga att graviditeter botar allergier. 

Symtom på pollenallergi

Ögon: kliar, blir röda eller rinner.

Näsa: nysningar, täppt eller rinnande näsa.

Hals: klåda eller halsont.

Luftvägar: svårt att andas, trångt i bröstet, hosta.

Allmänna symtom: trötthet, koncentrationssvårigheter, sömnighet under dagen.

Källa: pollenkoll.se 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!