Bara ömsesidighet kan ge framsteg
Dessa filosofiska, etisk-politiska och idémässiga spörsmål utgjorde starten på den tre dagar långa Folk och Försvars-konferensen i Sälen, som avslutades på tisdagskvällen. En tung inledning? Inte alls! Den var smart. Den underliggande frågan är ju: Vad är det vi ska försvara?
Första talare, demokratiminister Nyamko Sabuni, berättade att hon kommer att bjuda in forskare, företag, organisationer, myndigheter m fl till samtal om Sveriges gemensamma värdegrund. Ett samtal som är nödvändigt i ett land där etnisk och kulturell mångfald är grunden - men där utanförskap ytterst hotar toleransen.
En gemensam värdegrund betyder inte att alla måste tycka samma sak. Som Nyamko Sabuni påpekade ger demokratin och yttrandefriheten även rätt att säga det plumpa, det oförskämda och det politiskt inkorrekta. De universella värdenas utgångspunkt är de mänskliga rättigheterna - som vi lätt kan ta för givna. Och därför handlar det inte om "svenska" värderingar: kampen för mänskliga rättigheter och demokrati gör inte halt vid nationsgränser, som Sabuni uttryckte det.
De svenska värderingarna är således en del av något större. Men vad?
Det är inte helt enkelt slå fast, eftersom de mänskliga rättigheterna ger visst utrymme för tolkning. Magnus Jörgel, forskare vid Försvarshögskolan, påpekade att man i många länder t ex inte anser att barnarbete bryter mot Barnkonventionen, eftersom det är den enda utbildning barnen får. Och många länder som Sverige kritiserar tycker själva att de uppfyller de mänskliga rättigheterna.
Men man ska nog ändå akta sig för att generalisera om "värdegrunden" i andra länder - särskilt när man inte ens vågar generalisera om det egna landets. Bara för att en diktaturregim slår fast att den anser sig uppfylla de mänskliga rättigheterna, behöver det inte betyda att folket anser det. De har ju ingen talan! Om man frågar t ex folk på gatan i Teheran om jämställdhet har nog många ungefär samma åsikter som de flesta svenskar - men frågar man deras regim blir svaret något helt annat!
Det är också vanskligt att tala i termer som "västerländsk" demokrati och "svenska" värderingar. Det finns liberala demokratier på olika håll i världen, och i diktaturerna finns otaliga människor som kämpar för rätten att kunna avsätta sina ledare och att fritt kunna uttrycka sig. Frihet och rösträtt är sannerligen inga "västerländska" patent!
Det är därför viktigt med ett utbyte av värdegrundsidéer. I Sverige, i Europa - och globalt. Det är bara genom ömsesidighet vi kan åstadkomma framsteg. Etnocentricitet och självtillräcklighet skapar bara fientlighet och stängda dörrar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!