Bara hälften av de Slottsanställda på nya jobb

När Slotts anrika senapsfabrik slog igen i Uppsala i våras sattes stora insatser in för att ge de femtiotal anställda en ny chans i arbetslivet. Men åtta månader senare har bara hälften av dem fått något nytt jobb.

Uppsala2008-12-04 09:00
Efter nästan 90 år med tillverkning av senap och andra produkter lade Slottsfabriken ned sin verksamhet i Uppsala den 26 mars i år.

Livsmedelsföretaget Unilever, som tog över ägandet 1999, menade att produktionsvolymerna var för låga och flyttade produktionen till Polen. Det innebar att ett av Uppsalas klassiska varumärken gick i graven, och 50-talet anställda blev samtidigt av med sina arbeten. Arbetsgemenskapen bland de anställda präglades av starka band. Många av dem hade arbetat på Uppsalafabriken i 30-40 år.
-Det var helt enkelt en fantastisk arbetsplats, med en speciell social känsla. De som sedan har fått and­ra jobb brukar säga att de först ­efteråt har insett hur bra vi hade det på Slotts, säger Cecilia Stenius, som arbetade med kvalitetskontroll på fabriken i 26 år.

Redan innan dörrarna slog igen gick Arbetsförmedlingen och ett flertal andra aktörer in med stora resurser för att, i möjligaste mån, omplacera personalen till nya arbeten. Bemanningsföretaget Lernia, som medverkade aktivt, hade som målsättning att cirka 70 procent av de anställda skulle hitta nya jobb inom ett halvår.
- Vi gick in tidigt och lade upp en gemensam strategi för att und­vika att personalen hamnade i arbetslöshet. I sådana här lägen är det väldigt viktigt med samarbete över gränserna, säger Ola ­Axelsson på Arbetsförmedlingen i Uppsala.
Drygt åtta månader efteråt visar en preliminär uppföljning att cirka hälften av de 52 anställda fått någon form av ny anställning, i vissa fall timanställning. Ett tio­tal är fortfarande kvar i arbetslöshet. 13 stycken ur personalstyrkan slussades också ut ur arbetslivet med hjälp av olika pensionslösningar.
Många av dem, däribland Cecilia Stenius, skulle gärna ha fortsatt sitt gamla värv i flera år till. Hon var en av flera långvariga anställda som erbjöds avtalspension med fortsatt lön fram till sista november.
- Jag skulle gärna ha jobbat kvar några år efter 65 om det hade varit möjligt. Vi var många som hade arbetat med detta så länge, och vi kunde allt med produktionen och hantverket, säger hon.

Ola Axelsson är ändå nöjd med den samlade arbetsmarknadsinsatsen.
- Visst hade vi önskat att ingen hade behövt gå ut i arbetslöshet. Men sett utifrån liknande insatser tycker jag att ändå att resultatet har varit gott. Och vi fortsätter att arbeta aktivt för att även de återstående ska hitta jobb, säger han
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!