Bara en liten del kommer till Europa

60 miljoner människor befinner sig just nu på flykt världen över, det är fler än någonsin tidigare. Men av dessa är det bara en bråkdel som kommit till Europa och Sverige i år.

Foto:

Uppsala2015-09-15 15:45

Aldrig tidigare har så många människor i världen varit på flykt från krig och förföljelse. Bara förra året drevs nästan 13 miljoner på flykt och varje dag tvingas runt 40 000 nya människor lämna sina hem. Mer än hälften av dessa är barn. Konflikten i Syrien är den största drivande faktorn bakom utvecklingen, därifrån har 12 miljoner människor flytt, men antalet flyktingar ökar i alla regioner.

En stor del av rapporteringen om flyktingsituationen har fokuserats på alla de flyktingar som riskerat sina liv på den farliga resan över Medelhavet för att ta sig till Europa.

Och det är många som gjort den resan. Fler än 365 000 människor.

Sammanlagt är det drygt 400 000 som sökt asyl i EU-länderna under det första halvåret 2015, men det motsvarar bara 0,7 procent av alla som är på flykt i världen. Så var befinner sig resten?

Av de 60 miljoner som lämnat sina hem är det faktiskt bara knappt 22 miljoner som lämnar sitt hemland. Den stora majoriteten är alltså så kallade internflyktingar, och av de som ändå flyr utomlands tar sig de allra flesta till de närmst belägna grannländerna. Turkiet, Pakistan och Libanon har flest flyktingar av alla världens länder. Förra året låg siffran på drygt 4 miljoner, och den har ökat sedan dess. I Libanon är just nu nästan var fjärde invånare flykting, och 86 procent av alla världens flyktingar befinner sig i utvecklingsländer.

– Folk vill stanna i sitt land och så nära sitt hem som möjligt så länge de kan. Först när man fruktar för livet ger man sig av, och då tar man sig oftast till ett grannland. Men de länderna är hårt pressade och 90 procent av flyktingarna i vissa områden lever under fattighetsgränsen, så många måste fortsätta vidare, säger Fredrik Sperling, informatör på FN:s flyktingorgan UNHCR i norra Europa.

För de flyktingar som fortsätter och tar sig till Europa för att söka asyl är det Sverige och Tyskland som tillsammans tar emot hälften av alla asylsökningar. Men i förhållande till hur många som söker asyl i världen är det fortfarande bara en liten del som kommer till Sverige – förra året var det knappt 5 procent. Till Uppsala kommun är andelen försvinnande liten - 0,03 procent.

Men den ojämna fördelningen av flyktingmottagandet mellan EU-länderna har lett till att UNHCR och svenska och tyska politiker vädjar till Europa att dela på ansvaret.

– Det behövs för att kunna ta emot de som kommer och behöver hjälp på ett ordnat och bra sätt. Tyskland och Sverige visar att man kan göra det. Vi måste visa solidaritet i Europa, inte bara med flyktingarna utan också med de konfliktdrabbade ländernas grannländer där situationen är pressad, säger Fredrik Sperling.

Exempel Så ser läget ut i Syrien

Syrien hade 23 miljoner invånare innan kriget bröt ut.

7,6 miljoner har lämnat sina hem men stannat i landet, så kallade internflyktingar.

4 miljoner har flytt utomlands.

3,5 miljoner av dem befinner sig i Turkiet och Libanon.

348 000 har sökt asyl i EU mellan april 2011 och juli 2015.

49 procent av dessa sökte asyl i Tyskland och Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!