Banverket varnade för att smita under bommar
Tålamodsprövande trafikanter vid S:t Persgatans järnvägsövergång kunde under måndagen få lite uppmuntran från Banverket. Godisfika och en påminnelse om att inte ta sig förbi nedfällda bommar delades ut till dem som korsade järnvägen under rusningstid.
Johan Olsson får en påse "fika" och information om riskerna med att ta sig förbi nedfällda bommar.
Foto: Staffan Claesson
Det är kontentan av Banverkets informationskampanj som i dag fortsätter att uppvakta Uppsalatrafikanter vid en av stans mest trafikerade järnvägsövergångar.
- Vi behöver få ned det stora antalet korsningsolyckor, säger Kristina Stömberg, säkerhetsinformatör vid Banverket.
Uppsala är en av de mest tågtrafikerade städerna i landet. Hösten 2006 ökade tågtrafiken genom Uppsala med 20 procent till 500 tåg per dygn. Efter att Banverket fått en mängd rapporter från Uppsalapasserande lokförare om människor som springer över rälsen, blev Kristina Strömberg och hennes informatörskollegor hitkallade för att informera om riskerna.
Trafikanterna som strömmade till den regnblöta korsningen vid S:t Persgatan på måndagseftermiddagen blev glatt överraskade när de får en påse med information och "fika" i handen.
- Vad gulligt! säger Lina Sundell, på väg hem från jobbet som lärare på Vaksalaskolan.
Lina Sundell får ofta vänta vid bommarna, men tycker inte att det är ett problem. Andra förbipasserande är inte lika positiva. Johan Olsson bor nära korsningen och blir ofta irriterad.
- Jag har smitit under bommarna någon enstaka gång, då det inte hade kommit något tåg på väldigt länge. Det är ingen tvekan om att jag springer över när bommarna är på väg ned, säger Johan Olsson.
- Jag har förståelse för frustrationen. Vi har trimmat rutinerna så att det blivit något bättre, men några sekunder hit eller dit påverkar inte upplevelsen för den som väntar, säger Banverkets pressinformatör Claudio Skubla.
Banverket har undersökt möjligheterna att bygga en tunnel under spåren vid S:t Persgatan och S:t Olofsgatan. Det visade sig att kostnaderna skulle uppgå till cirka 200 miljoner, och bekostas av såväl Banverket som kommunen. Ett faktum som med största sannolikhet försvårar ett förverkligande.
Förra året dog sex personer vid korsningsolyckor i Sverige, tre skadades. Det är en dubblering av siffrorna från 2005.
- Säkerhetsmarginalen är viktig. Att smita under bommarna är varken bra för den egna säkerheten eller för de barn och unga som ser på och tar efter. Vi fäller inte bommarna för att vara elaka, vi värnar liv, säger Claudio Skubla.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!