Bankpersonal får miljonbelopp
Det är inte bara vd:ar som får stora bonusar. På Handelsbanken kan en kassörska som arbetat inom företaget i 30 år få ut sex miljoner kronor vid pensionen.
- Mycket tyder på det. Trenden kommer från USA där det länge varit vanligt med rörliga ersättningar till anställda längre ner i hierarkin på ett företag. Den enkla anledningen är att företagen vill motivera sina anställda att göra ett bra arbete, säger Tore Ellingsen, professor i nationalekonomi på Handelshögskolan i Stockholm.
År 1973 bildade Handelsbanken vinstandelsstiftelsen Oktogonen till förmån för sina anställda. Varje år Handelsbanken gör ett positivt resultat, får alla fast anställda en lika stor summa pengar insatt i Oktogonen som de sedan får ta ut efter 59 års ålder. Oftast handlar det om 10 000-20 000 kronor om året per person som avsätts, förutsatt att Handelsbanken går med vinst.
- Vårt mål är att alltid ha större lönsamhet än konkurrenterna. Det är ett sätt för oss att motivera vår personal att varje år nå det målet och det har visat sig fungera. Dessutom är det ett sätt att behålla kompetent personal inom företaget, säger Bengt Carlsson, informatör på Handelsbanken.
Det totala aktieinnehavet i Oktogonen uppgår i dag till tio miljarder kronor. 21 000 personer som arbetar eller har arbetat inom Handelsbanken äger andelar i Oktogonen. Som exempel får en kassörska som varit anställd sedan 1973 då Oktogonen instiftades går i pension nu, får hon ut ungefär sex miljoner kronor.
- Ja, det blir en hel del sommarstugor som säljs till pensionerade Handelsbanksanställda, säger Bengt Carlsson.
Exakt hur pass vanligt förekommande det är med bonusar till anställda finns det lite forskning kring. Handelsbankens Oktogonen är ovanlig i sin form. Endast Swedbank har en liknande, Kopparmyntet, som instiftades 1999.
- Det är svårt att forska på det här området. Det handlar om alltför stor omfattande data som är svår att kartlägga. Dessutom har intresset för vd:arnas ersättningar varit större från allmänheten, säger Tore Ellingsen.
Enligt Statistiska centralbyråns bonusundersökning från 2007 delar finans- och försäkringsbranschen utan konkurrens ut störst andelar bonus i jämförelse med lönen till sina anställda. En genomgång av Dagens Nyheter visade att storbankerna, trots att de pressas av kreditförluster och att flera av dem begärt hjälp av både aktieägare och staten, sammanlagt betalade ut 5,7 miljarder kronor till sina anställda år 2008.
- Bankerna har en lång tradition av bonusar och vinstandelsutdelning. Det ligger i deras kultur. Samma sak gäller informations- och kommunikationsbranschen, även om de inte kommer i närheten av bonusarna inom bankvärlden, säger Christina Eurén på Medlingsinstitutet.
Men det finns flera andra sätt ett företag kan belöna sina anställda på. Daniel Waldenström på Institutet för näringslivsforskning menar att den vanligaste typen förmodligen är målrelaterade bonusar. Då får de anställda en viss summa pengar då de uppnått ett specifikt uppsatt mål. Företag kan också erbjuda sina anställda att köpa aktier i företaget till ett förmånligt pris, så kallade optionsprogram.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!