Bankett på Slottet avslutning på Linnédagen

Uppsala visade sig från sin bästa sida när Carl von Linné firades med födelsedagsbankett på Slottet på onsdagskvällen. Solen glittrade i medaljer, ordnar och kraschaner, och en mild försommarbris rörde smeksamt vid de kvinnliga gästernas galaklänningar.

De mest prominenta bankettgästerna lät sig villigt fotograferas på slottstrappan.

De mest prominenta bankettgästerna lät sig villigt fotograferas på slottstrappan.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2007-05-23 20:53
Redan efter kl 17 samlades allmänhet och press uppe vid Slottet. Säkerheten var stor och polisens avspärrningar många. Men vid Gunillaklockan var det fritt fram för Uppsalaborna.
Där väntade ett par hundra personer tåligt på att få se de höga gästerna. Och utanför ingången till Rikssalen väntade ett 20-tal internationella pressfotografer lika tålmodigt, medan landshövding Anders Björck tog emot sina höga gäster tillsammans med hustru Py-Lotte och dottern Anna.

Några minuter före kl 18.30 steg plötsligt sorlet från Gunillaklockan. Dörren till representationsvåningen öppnades, och ut steg i ensamt majestät Anders Björcks dotter, i en sidenklänning i starkt rosa nyanser och silverskor. Protokollsenligt gick hon på egen hand över borggården mot Rikssalen för att inte anlända samtidigt som kungaparet och kejsarparet.

Några minuter senare bröt applåderna loss från Gunillaklockan, för nu kom kejsaren Akihito och kung Carl XVI Gustaf. De följdes av kejsarinnan Michiko, kronprinsessan Victoria och drottning Silvia, som tillsammans med Anders Björck och hans hustru gick några steg efter. På trappan stannade gruppen upp för att låta sig fotograferas.
- They very rarely do that, kommenterade en lycklig brittisk fotograf med erfarenhet av det japanska kejsarparet.

Bankettdeltagarna serverades mousserande vin till fördrink, Graham Beck Pinot Noir Brut. Förrätten var gravad röding med dill- och senaps-créme fraiche, med lokala specialiteten Upplandskubb (som Anders Björck lär vara särskilt förtjust i) och västerbottenost. Till det dracks starköl av märket Mariestad, Linnésnaps samt mineralvattnet Linné. Som huvudrätt bjöds örtstekt renfilé med kanel- och honungssås, serverad med gräddkokt sparris från Gotland och en potatisbakelse. Rödvinet Fairview Pinotage 2006 ackompanjerade. Linnés födelsedagsmiddag avrundades med mörk chokladtårta, smultronkompott (Linné älskade smultron) och vaniljsås. Till desserten bjöds gästerna Madeira Finest Medium Dry 5 Years.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om