- Det ska bli jättekul och spännande, säger hon.
Under 2007 kommer hon regelbundet att träffa ett 40-tal kvinnliga chefskolleger. Varje deltagare har också en egen extern mentor, oftast en vd på ett större företag. Dessutom har deltagarna i Ruter Dam en intern mentor i företaget där de arbetar.
I dag är Tina Sandvik finansjätten Nordeas enda kvinnliga regionkreditchef av totalt 17 i Sverige.
- Det är en nyttig erfarenhet, kreditsidan är en stark och viktig del av banken. Jag får dessutom arbeta nära regionchefen och delta i en styrgrupp som har hand om strategiska frågor, säger Tina Sandvik.
Ordning och reda
Hennes blick är glad och öppen. Med stor energi berättar hon om jobbet och de uppgifter som väntar.
På arbetsplatsen, Nordeas kontor vid Stora Torget i Uppsala, är det julstämning. En välfylld pepparkaksburk står intill kaffeautomaten i det lilla personalköket.
I Tina Sandviks rum ligger papper och plastmappar i prydliga högar. Ordning och reda.
Hur är hon som person?
- Engagerad och målinriktad. Vill att det ska hända mycket och strävar efter variation.
Sättet att vara märks i yrkeslivet.
Tina Sandvik blev klar med sin utbildning i samma veva som dåvarande Riksbankschefen Bengt Dennis höjde räntan till 500 procent.
- Det var inte så lätt att få jobb. Men, dåvarande Nordbanken sökte en kundansvarig till kontoret i Mora. Jag tänkte ok, jag flyttar dit ett år. Så jag får jag chans att visa vem jag är.
Efter Moraåret följde nya uppgifter inom Nordea i Stockholm och i Uppsala.
- Jag har bytt jobb ungefär vartannat, vart tredje år.
Under den första föräldraledigheten fick Tina Sandvik erbjudande om att gå en chefskurs på Nordea.
- Jag hade inte tänkt på mig själv som ledare innan. På den kursen fick jag bekräftat av andra att jag hade ledaregenskaper.
Tina Sandvik blev kontorschef på ett Uppsalakontor och därefter gruppchef på företagssidan.
- Det var perfekt, jag ingick i en ledningsgrupp och lärde mig hur det fungerade.
Nästa steg blev att söka som kontorschef i en egen kommun.
- Jag hade små barn och tänkte att Enköping låg närmast till. Man ska väl egentligen inte göra så, men jag berättade faktiskt för alla att jag ville bli kontorschef i Enköping, säger hon och ler.
Till sist blev tjänsten ledig, Tina Sandvik sökte och fick jobbet.
Inför varje ny arbetsuppgift eller tjänst överväger hon fördelar och nackdelar på listor med plus och minus. Hon försöker också att förankra eventuella problem.
- Innan jag började i Enköping förklarade jag att jag var tvungen att komma senare och gå tidigare vissa dagar. Jag satte upp mitt hämtnings- och lämningsschema på dagis så att medarbetarna på kontoret visste när jag var borta.
Hon delar lika på ansvaret för hem och familj, en faktor som brukar spela stor roll när kvinnor väljer att göra karriär.
- Min man och jag lever jämställt och han stöttar mig till 100 procent.
Arbetet tar mycket tid och fritiden är begränsad.
- När tiden tillåter villa jag börja sjunga i kör eller måla akvarell.
Nätverk då?, det som män ofta sägs vara bra på att bygga?
- Där är jag urkass. Ruter Dam ska bli mitt nätverk. Det är nog det här som jag har väntat på!
Förebild:
Ingen förebild direkt, men jag är fascinerad av Madonna. Hon hänger med och håller sig kvar i täten efter så många år. Det är häftigt.
Kvotering:
Kvinnor och män ska ha lika möjligheter. De kan tillföra olika saker, därför är det bra med en jämn fördelning, till exempel i en ledningsgrupp. Ur ett kundperspektiv är det bra för affärerna med en balans. Men, jag skulle inte vilja bli vald på grund av att jag är kvinna. Jag vill bli vald på grund av min kompetens.
Ledaregenskaper:
En chef bör vara rak, tydlig och ärlig. Då krävs det att man är trygg i sig själv.
Namn:Tina Sandvik
Bor: I Uppsala
Ålder: 39 år
Utbildning: Civilekonom
Familj: Make, två söner 7 och 10 år
Intressen: Färg och form, inredning, arkitektur
Aktuell: Kreditchef på Nordea i regionen Uppland/Gästrikland. Har valts ut som Nordeas enda deltagare i chefsutvecklingsprogrammet Ruter Dam 2007.
Ruter Dam är ett chefsutvecklingsprogram för kvinnliga ledare. Organisationen grundades 1987. Målet är att bidra till fler kvinnliga chefer på höga nivåer i större företag. Ungefär 750 kvinnliga chefer har hittills deltagit i det ettåriga programmet. Några programmål:
Källa: Ruter Dam