Att filmen ”Trevligt Folk” engagerade eleverna syntes tydligt. Från början var det ett gäng bakåtlutade elever i stolarna, men ju längre filmen fortskred desto mer framåtlutade satt de.
Tre av åttondeklassarna som såg filmen var Nabil Mostamandy, Joel Andersson och Fanny Flink.
– Jag tyckte den var bra, den tog upp viktiga saker och det var en speciell känsla när de åkte ut på isen i VM arena, säger Nabil och får medhåll av de andra
– Och att den tog upp hur det ser ut i samhället och vilka fördomar som finns, säger Joel.
Varför tror ni de gjorde filmen?
– Det är ett spännande projekt. Utöver att väcka invandrarfrågorna, så har killarna aldrig stått på skridskor och är åtta månader senare med i VM. Man visar att det går att göra lite vad som helst om man har tid och energi, säger Joel
Filmen om ett gäng somalier från Borlänges resa till bandy VM i Irkutsk, Ryssland, är sedan december tillgänglig för åttondeklassare runt om landet. Något Marie Bomark, lärare och biträdande rektor på Kunskapsskolan Norra Uppsala är glad över.
– Det är en tänkvärd film som får ungdomarna medvetna. Den ger en bild om invandrarnas situation och om hur samhället kan förändras.
Något som framkallade både fnissar och djupa suckar bland eleverna var när filmen visade borlängebor som fäller generaliserade kommentarer kring invandrare.
– Jag tror inte många av dem upplevt det själva, utan bara hört om invandrare, och har det som grund för att alla är så, säger Nabil Mostamandy.
Under filmen fälls fler generaliserande kommentarer kring invandrarna. Gemensamt för alla kommentarerna är att de kommer från lite äldre personer.
Är unga bättre på integration och att inte generalisera?
– Det är nog fler äldre som generaliserar, fast inte alla. Men man försöker förklara för dem då, säger Fanny Flink
– Jag är inte säker, men jag tror att det är mer aktuellt för oss nu, man tar upp det i skolan och gör så att vi förstår att alla är lika mycket värda. Jag tror att det är där skillnaden ligger, säger Nabil Mostamandy.
Är det farligt att generalisera som de gör på filmen?
– Man tar ju illa upp. Det hade inte varit kul om någon kommit till mig och anklagat mig för något på grund av hur jag såg ut, säger Nabil
– Man drar ju alla över en kam, säger Fanny
En som såg filmen tillsammans med eleverna och som var kvar i filmsalen efteråt var klassföreståndare Jenny Ljung.
– Eleverna är väldigt kloka, man blir lite stolt över dem, säger hon när intervjun med eleverna är över.
Hon berättar att man varje morgon tittar på morgonnyheterna i skolan, något som gjort att ämnet invandring och integration ofta diskuterats.
– Det spelar egentligen ingen roll vilket ämne det är, men när man lyfter en fråga så blir eleverna engagerade. De har till exempel ordnat med en insamling i just denna fråga, säger hon.
Att ämnet diskuterats tidigare märks under intervjun, vilket inspirerade den sista frågan.
Framtiden då, den yngre generationen verkar ju vara mer medvetna om integration. Kommer vi bli bättre på det?
– Man är med olika personer hela tiden. Min mamma sa att när hon gick i gymnasiet så var invandrarna för sig och svenskarna för sig, men nu är det mer blandat. Därför kommer kanske fördomarna att försvinna, säger Nabil Mostamandy.
– Filmen visade ju att det går att göra nästan vad som helst om man har tid och energi, säger Joel Andersson.
Här kan du kostnadsfritt se filmen Trevligt folk