Bandstolsvägen ska bli bästa kaféläget

Hugo Alfvéns väg mellan Gottsunda och Valsätra kan om några år genomgå en liknande omvandling som det som nu sker längs Fyrislundsgatan och Råbyvägen. Tanken är att det ska bli ett nytt stadsstråk.

Örjan Trapp, projektledare.

Örjan Trapp, projektledare.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2017-07-13 05:00

Vid infarten till Bandstolsvägen träffar vi Örjan Trapp, projektledare för planprogrammet för Gottsunda.

– Det här är en viktig punkt i området. Och på Bandstolssidan av vägen finns det fina sollägen för uteserveringar, säger han.

Projektet handlar om både den fortsatta expansionen av Uppsala och de sociala frågorna i området. I den första etappen, där man nu har börjat detaljplanearbetet i stråket längs Hugo Alfvéns väg upp till Bandstolsvägen och Stenhammars väg, kan det tillkomma 750–1 000 bostäder. Men inga beslut är fattade, och mycket arbete återstår innan det finns färdiga skisser på hur det kan se ut. Tankarna är att det ska bli en stadslik miljö hela vägen från Gottsunda centrum till Vårdsätravägen. I dag är det ett genomfartsstråk där husen ligger vånda från gatan och relativt långt från vägen.

Det är inte klart hur höga husen blir i de nya stadskvarteren. Men förmodligen handlar det om max 6–7 våningar, förutom ett tänkt höghus nära infarten till Gottsunda centrum.

Men några gröna inslag blir kvar. Lina Sandells park, som ligger mitt emot infarten till Bandstolsvägen, ska tillsammans med en del av skogsdungen intill göras om och bilda en ny central park i Gottsunda.

Oroligheterna som präglar mångas bild av området kring Gottsunda präglar också arbetet. Örjan Trapp nämner Gottsundas status som särskilt utsatt som något de förhåller sig till.

Ett sätt att öka tryggheten är att i de nya husen få till levande bottenvåningar, med kaféer, butiker och annan aktivitet.

Finns det en risk att det upplevs som mer otryggt om det blir svårt att hyra ut lokalerna?

– Det är en avvägning av hur mycket man kan styra att det ska vara lokaler och hur mycket man i planläggningen öppnar för möjligheten, säger Örjan Trapp.

Det kan då handla om att se till att bottenvåningarna har högre takhöjd. Men levande bottenvåningar kan också handla om helt andra saker än att få till butikslokaler.

– Det gäller att få in ögon och människor som rör sig. Ett sätt kan vara att lägga tvättstugorna med fönster ut mot gatan, säger Örjan Trapp.

Tryggheten är också något som flera Gottsundabor som vi möter tar upp. Vid den lilla lekplatsen utanför Gottsunda centrum hittar vi Liton Barua som är här med dottern Elma, fyra år. Han har bott i Gottsunda i 19 år och trivs bra med naturen och servicen i området. Han tror att nyckeln till ökad trygghet är att få bukt med arbetslösheten.

– Man måste hitta jobb och aktivitet för de unga. Dessutom måste skolorna i Gottsunda bli bättre. Nu är det många i området som sätter sina barn i andra skolor, säger han.

Aziz Oglah, som jobbar i MTG Livs på Bandstolsvägen, är inne på samma linje.

– Det är alldeles för många unga killar som inte har något att göra och helt släppt sin egen framtid. De bara hänger här utanför. När de inte har något jobb blir det oroligheter. Senast i går var polisen här utanför, säger han.

Att komma åt arbetslösheten i området är också ett prioriterat område för kommunen. Förhoppningen är att kunna öka antalet arbetstillfällen för Gottsundaborna när det är mer jobb som ska utföras. Det hänger delvis samman med ett annat fokusområde i projektet för Gottsundas utveckling: Hållbara renoveringsprocesser. Många av bostadshusen i Gottsunda/Valsätra är byggda under miljonprogrammet. Det betyder att det snart är dags för stamrenoveringar.

– Det är en stor utmaning. Bostäderna ska fungera även efter renoveringen för människorna som bor där nu. Det kommer att vara många arbetstimmar som kommer in i området. Och vi hoppas att det kan gagna de boende om det blir en lokal arbetsmarknad, säger Örjan Trapp.

Social hållbarhet i fokus

Bakgrunden till planarbetet är den nya översiktsplanen där Gottsunda blir en av de nya centrumkärnor som ska komplettera centrala staden.

I planarbetet vill kommunen ta ett helhetsgrepp och parallellt med planer för nya bostäder och lokaler arbeta med de sociala frågorna i området.

I arbetet försöker man få in synpunkter och erfarenheter från både medborgare, polis och socialtjänst.

Flera så kallade dialoger har hållits där förslag och åsikter från de boende i området samlas in.

Under nästa vår kan de första detaljplanerna för Hugo Alfvéns väg gå ut på samråd. Sedan kan det dröja ytterligare något eller några år innan byggarbetena sätter i gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om