– Just nu visar det sig som kartor med röda, vita och rosa områden beroende på om det är stor smittspridning eller inte. Utifrån det kan vi lämna rekommendationer till Regionens smittskydd, säger Tove Fall.
Hon är professor i molekylär epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet. I vanliga fall forskar man om något som kan få konsekvenser några år senare. Men den här gången ska forskningsteamets data ligga till grund för primärvårdens arbete vecka för vecka.
– Det är väldigt roligt för oss forskare att vara med i ett realtidsarbete, säger Tove Fall.
Projektet heter Crush covid och initierades av Nära vård och hälsa i Region Uppsala. Genom att ta in data från flera olika håll kan man fånga upp signaler på vart smittspridningen är som störst. Datan samlas i stora databaser som kan vara tradiga att gå igenom. Men genom ett program skapas det flera olika kartor från de olika datakällorna. De sammanställs sedan till en så kallad syntes – en jättekarta.
– Det rör sig om avidentifierad information om sjukhusinläggningar, dödstal, IVA-inläggningar och socioekonomiska faktorer men också hur många som ringer in med symtom till 1177, rapporterar symptom till Covid symptom study och covidprover i avloppsvattnet i olika områden, säger Tove Fall.
På det viset kan syntesen visa väldigt komplicerade data på ett snabbt och begripligt sätt som gör det lättare att förstå vart en riktad insats skulle behövas.
– Enskilt finns det problem med alla datakällor men sammantaget hoppas vi att det kan skapa ett bra underlag. Vi kommer också följa upp den nya insatsen med en lokal teststation i Gottsunda, säger Tove Fall.
Sådana riktade insatser kan det bli fler av i höst och vår. Ännu så länge är de nöjda med hur arbetet går.
– Det är en stor fördel att vi har ett samarbete mellan personer med akademisk kompetens och de som jobbar patientnära, stort sett i realtid, säger Tove Fall.
Genom att titta på hur smittspridningen utvecklats över tid kan man se vad som hade hjälpt i ett tidigare skede av pandemin.
– Det är nästan som en sorts tidsmaskin där vi kan utvärdera tidigare arbete och sedan använda det för att bättre rikta insatser i framtiden, säger Tove Fall.
Det har funnits indikationer på att smittspridningen varit större i invandrartäta områden. Men det vill inte Tove Fall kommentera i dagsläget.
– Vi kollar på vad det finns för gemensamma nämnare, och vidarebefordrar den informationen till Regionen, säger hon.