– Den springer runt där fortfarande och vi får samtal om den. Men vi avvaktar lite med det, säger Fredrik Gustafsson, mark- och skogansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen på Uppsala kommun.
Enligt Fredrik Gustafsson handlar en del av tvekan om att man inte visste om räven var en hane eller en hona. Om det var en hona var risken stor att den hade ungar i juni. I slutet av sommaren klarar sig ungarna på egen hand och då är det möjligt att man gör ett nytt försök.
LÄS MER: Orädd räv skrämmer Bälingebor
Men det är också en kostnadsfråga, Torbjörn Röste, viltvårdare som anlitas av Uppsala kommun, berättar att det inte bara är att åka dit och skjuta räven.
– Man kan åka dit tio kvällar i rad utan att det kommer någon räv. Och timmarna tickar och det kostar en massa pengar. Vid diskussion med kommunen kom vi fram till att om man inte vet att räven finns inom ett litet område och man har en stor chans att få tag i den, då ska jag inte ta på mig den uppgiften, säger han.
Det blev bara ett besök för Torbjörn Röste i Bälinge, mest för att kolla var han eventuellt skulle kunna skjuta en räv utan att riskera säkerheten för Bälingeborna. Och sedan bestämde man sig för att avvakta.
Fredrik Gustafsson berättar att det är förhållandevis många som hört av sig till honom om räven, som enligt rapporterna är helt orädd och har dödat ett antal katter. Men bara för att vilda djur kan ställa till problem i bebyggda områden innebär inte det att de per automatik ska avlivas. Från kommunens sida handlar det om att från fall till fall göra en bedömning.
– Det är inte lätt, många kommuninvånare vill skydda allt och många vill ta bort allt. Man får fundera innan man gör någonting, det är ju ändå ett liv det handlar om, säger han.
Det är inget ovanligt att rävar kommer in i samhällen, men om de är mycket oskygga beror det ofta på att de är försvagade av skabb och söker enkel föda i närheten av människor.
– Det är lättare att hitta mat som ligger stilla, det kräver mindre energi än att jaga ikapp ett bytesdjur, säger Torbjörn Röste.
Det är oklart om räven i Bälinge som ställt till problem är drabbad av parasiten, men skabben kan spridas till framför allt hundar och om kommunen får larm om en skabbräv, försöker man avliva den. Men det är svårt så länge räven är så pass frisk att den fortfarande rör sig över ett större område.
Torbjörn Röste menar att man kan förebygga rävbesök, skabbrävar eller inte, genom att inte ge dem tillgång till mat.
– Hittar räven en massa mat i soptunnor, är det klart att den håller sig kvar där, kommer dit igen och letar mat. Eller om någon lägger matrester på sin kompost, det är perfekt för räven.
För de Bälingebor som är oroliga för sina katter har Torbjörn Röste ett kort svar:
– Då får de hålla katterna inomhus. Det är inte värre än så.