Bakverken har krympt, men det behöver inte betyda att man äter mindre.
Rosa och gula franska makaroner, sockrade småkakor, minisemlor och små ”cake pops”, pralinklubbor, frestar bakom glasrutan på kafé Kardemumma i Stadsbiblioteket.
Femåriga Stina Frödin står och tvekar framför bakverken. Ska det bli en pralinklubba? Dom ser ju väldigt söta ut. Men i så fall vill hon ha en muffins också, förklarar hon. I sista sekunden ändrar hon sig och väljer i stället en stor chokladboll till sin muffins.
– Barn går i allmänhet fortfarande mycket på storleken, och väljer de maffigare bakverken, säger Lovisa Triller som arbetar på kaféet.
Framförallt är det kvinnor som väljer de små pralinerna och bakverken.
– Min fru är förtjust i macarons, men jag tar nog hellre en kanelbulle, säger David Sumpter som äter biskvier med sina barn på kaféet.
Överdimensionerade bullar och semlor som i Uppsala kallas Linnébullar och Linnésemlor, säljer fortfarande bra. De uppfanns 1983 av Lotta Triller, som driver just Kardemumma, och familjeföretaget Triller mat och bröd med eget bageri i Bergsbrunna.
– Så jag kanske inte är rätt person att säga det eftersom jag infört de stora bullarna, men de små bakverken blir allt mer populära. Det är en tydlig trend just nu, säger Lotta Triller.
Förutom att de små bakverken är fina att titta på, så kan de locka fler att oftare unna sig något gott till kaffet utan att det ska kännas allt för onyttigt.
Men priset krymper inte takt med storleken. Arbetsinsatsen för att baka en liten biskvi är den densamma som för en stor. För vissa bakverk kan de mindre varianterna till och med vara mer komplicerade att tillverka än de större.
– Även om det går lite mindre råvaror så är det lite mer besvär, det kan vara väldigt petigt ibland, säger Lotta Triller.
Ett populärt bakverk är de färgglada franska makaronerna, ”macarons”. De syntes överallt efter premiären av Sofia Coppolas Marie Antoinette-film 2006. I filmen omger sig nämligen den unga drottningen av mängder av förtjusande franska minibakverk, som lyxiga accessoarer.
– Jag som är frankofil har ju velat göra makaroner i tio år, men fick inget gensvar. Nu vill alla ha dem, säger Lotta Triller.
Men att bakelserna krymper betyder inte att vi äter mindre. En fördel med att de är små, är att vi kan äta fler.
– Det är ju roligt att testa olika smaker. När vi arrangerat något gör vi ibland massor av små cupcakes eftersom de är så fina, och då är det ofta så att alla vill prova alla sorter, men det kanske inte var tanken, säger Lotta Triller och skrattar.