Bakterier trivs i varmt badvatten
Varma vindstilla dagar betyder att stränder och klipphällar kan fyllas av skollediga barn och andra badsugna. Men i värmen frodas också lättare bakterier och alger. Vattenkvaliteten kan snabbt förändras från badbart till otjänligt.
Foto: Erik Leijonhufvud/Arkiv
- Stillastående vatten och varmare väder är gynnsamma förhållanden för att bakterierna ska växa till. Men det kan förändras snabbt om det börjar blåsa eller om temperaturen sjunker, säger Helena Fornstedt på Miljö- och hälsoskyddskontoret i Uppsala.
Hon upplever att det har varit mindre algblomming i år än tidigare. Varannan eller var tredje vecka, mellan 15 juni och 15 augusti, tar Uppsala kommun prover på badvattnen vid strandbaden. I insjöar är det mängden koliforma bakterier och Escherichia coli som analyseras. Är halterna höga eller om algblomningen är kraftig är det olämpligt att bada.
- Det vanliga är att man får eksem eller utslag på kroppen av algerna men det är framförallt viktigt att man inte sväljer vattnet om det finns mycket bakterier. Särskilt små barn och personer med nedsatt immunförsvar kan bli magsjuka, säger hon.
Från Lyssnaängsbadet kom det under tisdagen rapporter om att det ska finnas mycket alger i vattnet. För att kontrollera om algerna är giftiga kommer extra prover att tas.
I förra veckan fick Fjällnorabadet och Hosjöbadet anmärkningar för förekomst av alger. Det betyder inte att människor avråds från att bada utan att tätare prover ska tas. På tisdagseftermiddagen kryllade det av badare vid Fjällnora. Anders Olander, ansvarig för baden, är överväldigad.
- Ja, det måste vara rekord för den här sommaren. Det finns väl ett uppdämpt behov efter den dåliga sommaren. Inga har sagt att de har sett alger och vi brukar få en signal direkt, säger han.
På Uppsala kommuns hemsida finns en länk till Smittskyddsmyndigheten där det finns aktuell information om provtagningarna vid länets badplatser.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!