Bakterier kan förhindra viktökning

Att banta bort några kilo brukar inte vara särskilt svårt, men att sedan hålla vikten är det få som klarar. Nu ska en forskningsstudie ta reda på om mjölksyrabakterier kan hjälpa till att fortsätta hålla kilona i schack efter en viktnedgång.

Uppsala2011-02-20 15:01

– Flera studier har visat att tarmfloran kan ha stor betydelse för ämnesomsättningen och på försöksdjur finns visat att just mjölsyrabakterier kan motverka en viktuppgång, säger Johan Olsson, VD för Uppsalaföretaget Good Food Practice, GFP, och disputerad mikrobiolog.

Det är på uppdrag av ett livsmedelsföretag som GFP genomför studien i vilken ett 100-tal överviktiga, men inte direkt feta, försökspersoner ska ingå. Efter en bantningskur med lågenergikost lottas de som sänkt vikten med minst fem procent till en försöksgrupp och en jämförelsegrupp.
– Båda får ett pulver att blanda ut i till exempel mjölken, filen eller yoghurten till frukosten, men bara i försöksgruppen innehåller pulvret mjölsyrabakterier. På så sätt kommer en jämförelse mellan grupperna att kunna visa om mjölksyrabakterierna haft någon mätbar effekt, säger Johan Olsson.

Under de 12 veckor som försöket pågår får deltagarna själva i en elektronisk dagbok fylla i varje gång de äter av sitt pulver och vid fyra återbesök ska de bland annat lämna blodprov, vägas och få sitt höft-, midje- och magomfång uppmätt.
– Övervikt och fetma är ett växande problem. Det ska bli spännande att se om något så enkelt som ett tillskott av så kallade probiotiska bakterier hjälper till att bibehålla kroppsvikten, säger Johan Olsson.

2002 startade Centrum för klinisk prövning av livsmedel som en oberoende enhet inom Uppsala universitet. Sex år senare övergick enheten i privat ägo och bytte namn till Good Food Practice. Företaget ägs av delar av personalen. GFP genomför årligen ett tiotal prövningar De flesta görs på uppdrag av livsmedelsföretag, men bland kunderna finns även akademiska forskare och myndigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!