Bakterie vanligt i fläskkött

Tio procent av alla fläskprodukter innehåller bakterien Yersinia visar en kartläggning av Livsmedelsverket. Antalet personer som insjuknar i yersinios har ökat kraftigt. Särskilt utsatta är barn.

Uppsala2004-09-18 00:00
De första analyserna av Livsmedelsverkets pågående riksprojekt för 2004 visar att 10,5 procent av alla råa fläskprodukter innehåller Yersinia. 6,5 procent av behandlade produkter som korv, bacon, sylta och medvurst innehöll bakterien. Hittills har 840 analyser gjorts. Livsmedelsverket hoppas få in ytterligare prover från de kommuner som medverkar i undersökningen. Såväl importerat som inhemskt kött undersöks. Än vill man inte uppge i vilka produkter bakterien är vanligast och om det rör sig om importerat eller svenskt kött.
— Det återstår en hel del arbete innan vi kan dra några slutsatser. Exakt vad vi ska göra av materialet vet vi ännu inte, säger Susanne Thisted Lambertz, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

En gåta
Tidigare undersökningar har visat att 25-60 procent av alla grisar bär på Yersinia. En dansk undersökning har visat att samtliga grisar bar på bakterien. Ett mål med kartläggningen är därför att bidra till att hygienen på slakterierna blir bättre.
- Hur människor smittas är fortfarande delvis en gåta. Bakterien kan överleva och föröka sig i kyla och vakuumförpackningar. Det bästa sättet att bli av med den är ordentlig upphettning vid matlagningen.
En risk för kontaminering uppstår när råa och tillredda produkter hanteras i samma lokal. Andra smittvägar kan vara dåligt rengjorda köksredskap.

Anmälningspliktig
Under de senaste fem åren har antalet Yersiniafall ökat med 30 procent. Merparten av smittan är inhemsk. 2003 anmäldes 713 fall av Yersinios till Smittskyddsinstitutet. Sjukdomen är anmälningspliktig men man misstänker att mörkertalet är stort.
- Jag har intervjuat många patienter och tror att betydligt fler är sjuka än vad statistiken visar. Det är ofta först när de återkommer till sjukhuset en andra gång som provtagning görs, säger Susanne Thisted Lambertz.
Sju av tio som insjuknar är under fem år.
— Det är anledningen till att vi tittar på produkter som barn äter. Själv skulle jag inte låta min barn äta råa produkter som är tänkta att tillagas. Exempelvis prinskorv och falukorv. Däremot vill jag avvakta och uttala mig om riskerna med att äta rökt medvurst och rökt skinka tills hela undersökningen är klar, säger Susanne Thisted Lambertz.

Undersökning
Parallellt med riksprojektet genomför veterinärepidemiolog Sofia Boqvist vid Smittskyddsinstitutet och Statens veterinärmedicinska anstalt en undersökning med cirka 100 barn som insjuknat i Yersinia. Barnen och deras föräldrar ska svara på frågor om vad de åt veckan innan de insjuknade. Även en kontrollgrupp med friska barn ingår i studien.


Yersinia
Smittkälla: opastöriserade mjölkprodukter, råa eller halvråa köttprodukter från gris. Värmebehandlade, ätfärdiga och i efterhand förorenade rätter som förvarats lång tid i kyla.
Symtom: diarré, feber och buksmärtor. Ibland följdsymtom som hudutslag och ledinflammation.
Källa: SVA
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om