Granplantorna är fyra månader gamla och lyser nästan av den intensiva gröna färgen. Lina Eriksson, fältassistent på Bio Agri, visar att det syns en skillnad mellan de två lådorna.
– Här kan man se skillnaden med blotta ögat. När jag samlar in data om plantor ser jag att det finns en skillnad när jag jämför mätresultat, men här kan man också se den.
Ena lådan har bevattnats med ett nytt preparat som Bioagri har tagit fram, Amase. I den andra lådan är granplantorna obehandlade. De behandlade är något högre, kraftigare och har vuxit jämnare. Samma skillnad syns också på rotsystemet.
Förklaringen är bakterien pseudomonas azotoformans. Den gör att växten lättare kan tillgodogöra sig svavel, kalcium, kväve och fosfor i jorden, i det här fallet är det en form av fosfor som växter annars inte kan ta upp.
– Den här bakterien finns överallt. Det vi gör är att hjälpa den hamna på rätt ställe, på roten. Vi behandlar fröet, blandar den i substratet eller tillför den i bevattningssystemet, säger Kenneth Alness, vd Bioagri.
Sedan en tid tillbaka testas produkten av skogsföretagen Bergvik på plantskolan i Österfärnebo och på Sveaskogs plantskola utanför Bålsta.
Produkten ska lanseras kommersiellt i Sverige nästa år. Bioagri tänker sig att det ska användas inom både stor- och småskalig grönsaksodling, utöver skogsnäringen.
Den internationella marknaden med stora odlingsländer som Kina, Ryssland och USA är målet.
Påverkar den snabbare tillväxten smaken på grönsaker?
– Vi har inte noterat någon skillnad. Men det tror jag inte. En sak är ju om man vattnar upp grönsaker, så det växer snabbt, då kan de bli vattniga. Men här handlar det om att förbättra upptaget av mineraler. Det vi gör är att skapa en livskraftigare planta, säger Kenneth Alness.
Bioagri håller till i lokaler nära Ultuna, och företaget startade 1996 utifrån forskning på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. I dag ägs det av Svenska Lantmännen.
De huvudsakliga produkterna är olika typer av biologiska bekämpningsmedel, där mikroorganismer används för att förebygga sjukdomar inom spannmålsodling och grönsaksodling. Man arbetar också med behandling av utsäde med varm fuktig luft enligt metoden thermoseed. Metoden är också ett alternativ till kemisk behandling.