Bakom kulisserna på en reccegasque
Några timmar innan gästerna anländer till årets reccegask är det full fart som gäller i köket på V-dala nation.
Niklas Bäärnhjelm är redo när disken kommer.
Foto: Per Lundström
- Det kan vara att plattan inte varit på så potatisen är rå när den ska serveras eller något sånt. Men det är så många fantastiska personer här och hjälper en så det är ingen fara, förklarar Benny.
Han springer ut i den friska höstluften för att fråga runt på nationerna som ligger i närheten, med den stora nyckelknippan rasslandes mot låret.
I köket träffar jag Anders Davidsson, kvällens chefskock. Han och Emily Johnston ska laga mat till 250 personer, men här råder ingen stress.
- Jag känner mig nästan oroväckande lugn, säger Emily. Det är hennes allra första middag som kock på V-dala och lite nervös är hon allt.
- Men det känns kul att få prova på detta och funkar det bra kommer jag fortsätta, berättar hon. Nu gör jag bara allt som Anders säger åt mig att göra.
Anders är veteran. Han hackar lök efter lök medan han berättar om dagens meny, som går efter temat "På havet", och om hur han mötte sin sambo när de båda jobbade här i V-dalas kök.
- Alla borde verkligen prova på nationsjobb, anser han. Det behöver inte ta så mycket tid som folk ibland tror.
Själv läser han till jurist och gör kockjobb på helgerna.
Gemenskapen verkar vara det viktigaste. Det trycker både Benny och Anders på.
- Vi har ju så kul! Det är ett jättehärligt gäng vi jobbar med och att man får leka kökschef på det här sättet är verkligen speciellt, säger Benny. Han fortsätter berätta att han är här ungefär 20 timmar om dygnet sju dagar i veckan, utan att sova nästan någonting. Lönen är motsvarande CSN.
- Det är det roligaste jag vet att vara här!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!