Baka tunnbröd en god tradition
Brödet, det goda tunnbrödet, driver kvinnorna i STF (Svenska turistföreningen) Norra Upplandskretsen, vidare att år efter år samlas i Östhammars bagarstuga kring första advent för att baka tunnbröd. I lördags var det dags igen.
Grädderskan Lizette Bellman skjuter in ett tunnbröd i den vedeldade ugnen.
Foto: Christer Bergström
- Känslan är viktig för slutresultatet, säger grädderskan Lizette Bellman när hon efter en kort stund drar ut några tunnbröd ur ugnen och känner på dem med fingrarna; nej, de är inte riktigt klara än utan måste gräddas en liten stund till.
Det kritiska momentet i bakningen är temperaturen i ugnen. Det ska vara en fin glöd och varken för hett eller för svalt.
May Strandberg har varit med alla de femton åren som STF Norra Upplandskretsen hållit i bakningen.
- Det har blivit vårt sätt att förbereda julen. Intresset har blivit större och större. I år har vi varit ett femtontal kvinnor. Vi bakar ungefär trettio kakor åt oss var, per person, för eget bruk. Vissa försöker spara det till julbordet, men vissa andra börjar äta av tunnbrödet redan nu.
Ingredienserna i receptet, som är lokalt och heter Brittas Knäckebröd, är bland annat vetemjöl, rågmjöl, grahamsmjöl, socker, salt, vatten och jäst. Kryddningen med anis och fänkål är speciell.
- Det tunnbröd vi bakar smakar annorlunda än det vi köper färdigt. Det finns många olika varianter av recept. Framförallt är det här tunnbrödet sprödare och smaken är annorlunda med kryddningen, säger May Strandberg.
Tunnbrödsbakning är en mycket gammal tradition. Det var ett hårt bröd som hade lång hållbarhet.
STF Norra Upplandskretsen får låna bagarstugan av IOGT-NTO i Östhammar.
- Vi är glada över att IOGT-NTO håller bagarstugan i sådant fint skick och de restaurerat den som en riktig gammal bagarstuga, säger May Strandberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!