Hundratals bajamajor på plats i parken

Ekonomikumparken är redo för årets största festdag. Hundratals sopkärl och bajamajor står redo. Och i år kommer resterna från kissnödiga valborgsfirare inte att gå till spillo.

I Ekonomikumparken samlas bajamajorna på tre olika platser. Totalt ställer man ut nära 100 vanliga bajamajor, flera handikappanpassade och 39 urinoarer.

I Ekonomikumparken samlas bajamajorna på tre olika platser. Totalt ställer man ut nära 100 vanliga bajamajor, flera handikappanpassade och 39 urinoarer.

Foto: Nicklas Kihlberg

Uppsala2024-04-29 14:00

Det krävs många timmar – och många människor – för att förbereda Ekonomikumparken inför årets största fest.

– Vi räknar med ungefär 20–30 000 firare bara i parken. Det är lite svårt att uppskatta. Men vädret ser ju ut att bli kanon så i det övre spannet tror vi, säger Jonas Ekebacke, projektledare på Destination Uppsala.

undefined
Jonas Ekebacke, projektledare på Destination Uppsala, räknar med uppemot 30 000 besökare i parken.

Kommunen ställer ut flaggstänger för att hjälpa människor att hitta rätt och olika slags sopkärl där man kan slänga sitt skräp.

– I fjol hade vi 19,3 ton skräp i parken. Ungefär 6,1 ton samlades in under dagen, resten hamnade på backen. Det försöker vi komma till bukt med. Varje kilo insamlat skräp kommer i år generera 2 kronor till Akademiska sjukhusets barnfond, så i år finns all anledning att faktiskt slänga sitt skräp i ett sopkärl, säger Jonas Ekebacke. 

undefined
72 gröna sopkärl har ställts ut i parken för att besökarna ska kunna slänga sitt skärp.

En viktig fråga är ju var alla dessa tusentals människor ska gå på toaletten?

 – Vi ställer ut 223 bajamajor runt om i Uppsala. Majoriteten ställer vi i parken, men vi levererar även till flera andra platser i centrum. Vissa restauranger har också beställt, säger Jacob Nilsson, vd på Toabolaget.

undefined
Bajamajorna anlände till parken på måndagsmorgonen.

I parken ställs förutom vanliga toaletter och handikapptoaletter även 39 pissoarer ut. All urin härifrån samlas in av Sveriges lantbruksuniversitet och ett privat företag. De räknar med att samla in ungefär 12 000 liter urin som ska omvandlas till 600 kilo gödsel för storskalig odling.

undefined
I år kommer allt kiss från de 39 urinoarerna i parken att samlas in och omvandlas till gödsel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!