Bågar och pilar i olika storlekar ingår i utrustningen som lånas ut. Bågskyttelektionerna hålls på fältet bakom museet där en rejäl måltavla ställs upp, för säkerhets skull med en lada bakom så att ingen ska komma i vägen för eventuella ströskott.
Vikingaskolan har lektioner varje dag under hela sommaren fram till och med 16 augusti. Måndag-tisdag är det fornverkstad, onsdag-torsdag arkeologiskola och på fredagar och under helgerna är det bågskytte som gäller. Arkeologerna Joel Karlsson och Sabina Larsson turas om att hålla lektionerna, och på lördagen var det Sabina Larssons tur att leda bågskyttet:
– Känn efter vilken hand som är bäst att hålla bågen i, vänd sidan mot måltavlan, håll pilen mellan fingrarna man gör peace-tecken med, låt pilen vila på tummen vid bågen, spänn bågen och släpp pilen.
Familjen Söderström från Östhammar, Kristina Hasslefalk och sonen Oskar med kompisen William Karlberg från Örsundsbro, och familjen Gisler från Schwei z deltog i lördagens vikingaslektion. Oskar och William hade provat bågskytte tidigare och hade inga problem att träffa halmtavlan.
Alfred Söderström, 6, och lillasyster Selma, 4, var nybörjare liksom Catalina Gisler, 6, och lillebror Leandro, 4. Den minsta bågen med sugproppspilar passade bra till de yngsta, men Alfred och Catalina sköt med större båge och pilar med järnspetsar. Catalina och Leandro fick instruktionerna översatta av pappa Christian, född i Wilhelm Tells hemby Altdorf.
– Tur att jag inte visste det före lektionen, sade Sabina Larsson som var påtagligt nöjd med dagens elever i vikingaskolan.