Güntherska hovkonditoriet nere vid ån öppnade första gången 1870. I december drabbades det av en omfattande vattenskada, orsakad av en brusten ledning på övre plan, och har sedan dess hållit stängt.
Men nu har paret Landing, Anne och Claes som äger Forsa hembageri, köpt Güntherska. Sedan två veckor tillbaka pågår röjning i lokalerna, för att ge plats åt nygammal inredning i jugendstil. Stuckaturer och valnötspanel finns bland det som bevaras inför nyöppnandet av konditoriet. Anne Landing, klädd i fläckiga arbetsbyxor, visar stolt runt.
– Det blir en stor servering, med plats för upp emot ett hundratal gäster inomhus. Det är jättehäftiga lokaler, med högt i tak och stora fönster, säger hon.
Om allt går enligt planering öppnar konditoriet igen till senhösten. Paret Landing tog över Forsa hembageri för tre och ett halvt år sedan. Nu är de tiotalet anställda på Dragarbrunnsgatan, och har gått från en omsättning på 2,4 miljoner kronor till dagens åtta.
Att köpa ytterligare ett bageri är ett stort åtagande, som kräver en hel del investeringar, menar Claes Landing. Inventarier, i form av bagerimaskiner, är kostnadskrävande. Ändå lockade nysatsningen.
– Det kittlar mig alltid att dra igång något. Har jag varit för länge på ett ställe så måste jag hitta på något nytt. Men arbetsinsatsen stor, det är som att sätta igång en större restaurang, säger han.
Bagerier har mött ökad konkurrens på senare tid, främst från större varuhus, som öppnat egna bagerier i butik. Tuffast är det därför för leverantörsbagerierna, som levererar till bland annat de stora kedjorna. Ett exempel på det är Upplandsbagarn, som nyligen gick i konkurs.
– Den branschen är jag glad att jag inte är i. Där är det helt hopplöst, det är kört, konstaterar Claes Landing.
Varken Forsa hembageri eller Güntherska hovkonditoriet levererar, utan kunden får själv hämta sitt bröd. De bakar brödet på plats, och om Forsa hembageri satsar mycket på matbröd kommer tyngdpunkten hos Güntherska att läggas på bakverk och klassiskt konditori.
Claes Landing har bakat i över 40 år, och redan hans gammelfarfar var konditor. Bageriverksamheten lär också stanna ett tag till i släkten. En femte generation Landings är redan igång och bakar.