Förberedelserna inför kanelbullens dag drar i gång redan dagen innan för Uppsalas bagerier. På Centralkonditoriet är det på måndagen fullt ös i köket där man räknar med att göra deg för över tusen bullar, som ska förvaras i kylen över natten.
– Vi brukar säga att kanelbullens dag är den största icke-religiösa högtiden i Sverige. Det är en rolig dag, det luktar kanelbulle över hela stan, säger Andreas Östlund, ägare av Centralkonditoriet.
Klockan två på natten mot tisdagen ska Andreas och hans hustru Elisabet börja arbetsdagen i bageriet. Sedan rullar resten av personalen in under morgonen.
– En sådan här dag brukar vi jobba mellan 14 och 16 timmar i sträck, berättar han.
Förra året sålde bageriet mellan 3000 och 4000 bullar. Det här året tror de på en ökning.
– Det var en postpandemi förra året. Folk var fortfarande lite restriktiva och det var inte lika mycket företag som hade fysiska möten, många jobbade hemifrån.
Även på Triller mat och bröd förbereder man tusentals kanelbullar. En bagare ska vara på plats redan klockan åtta i kväll för att ägna natten åt att grädda och packa bullar till bland annat företagskunder.
– Vi kan tyvärr inte ligga jättemycket före då vi inte har tillräckligt med plåtar och vagnar, skrattar Kerstin Kokk, bagare på Triller.
Förra året gräddade de runt 5000 bullar och Kerstin Kokk tippar på att det blir samma antal även det här året, om allt går som det ska.