Bagarbröderna är kolleger i tuff bransch

Doften av nybakade mandelkubbar och ugnsvarmt bröd betyder barndom för Ulf och Bo Lindberg från Lövstabruk. De är bagare i fjärde generationen och i dag driver de bageri i Uppsala och konditori i Tierp.

Bo Lindberg och Ulf Lindberg på bageriet i Tierp.

Bo Lindberg och Ulf Lindberg på bageriet i Tierp.

Foto: Oscar Segerström

Uppsala2011-10-17 19:33

– Varje morgon börjar man om från början igen, det är ett evigt malande. Vi som jobbar i bageribranschen är nog lite småknäppa, säger Ulf Lindberg och skrattar.
Han klipper flätmönster i en mandelkrans medan het ånga stiger från en stor stenugn där surdegsbröden gräddas.  Ulf Lindberg är äldst av bröderna Lindberg och är bagare och delägare i Forsa hembageri i Uppsala.

Sex mil därifrån, i Tierp står hans lillebror, Bo Lindberg, och bakar tekakor. Bo Lindberg har nyligen öppnat Konditori Royal som han driver tillsammans med sin fru, Ritwa Lindberg och sin dotter, Felicia Lindberg.
– Det här är en dröm jag har haft. Jag har jobbat länge i Stockholm men längtade hem så in i hellskotta. Och nu står jag här. Det är vansinnigt roligt, säger han.
Bröderna Lindberg är födda in i bageribranschen. Deras farfars far, Adolf Lindberg, öppnade bageri och skrädderi i Lövstabruk vid förra sekelskiftet.

Bageriet togs över av brödernas farfar och senare av deras pappa.
– Man får det i blodet. Vi har många släktingar från Norduppland som flyttat till andra delar av Sverige, men nästan alla blev bagare på något konstigt vis, säger Ulf Lindberg.
I denna skattkista av nedärvd erfarenhet ligger antagligen en del av framgången för bröderna. På öppningsdagen den första oktober köade folk till Konditori Royal och därefter har affärerna gått långt över förväntan.
– Det är fantastiskt! Människor här är så välkomnande, det är otroligt värmande, vi är rörda. Vi har fått köpa nytt porslin och en diskmaskin för att hinna med, säger Bo Lindberg.
Bageribranschen är annars en tuff bransch. De senaste decennierna har många bagerier slagit igen på grund av den stenhårda konkurrens som branschen präglas av. Men även på Forsa hembageri har man klarat sig bra.
– Bageribranschen är hård men det är också en väldigt trevlig bransch. Att vara bagare är en passion, man brinner för sitt yrke och de som har ett starkt koncept går det bra för. Forsa hembageri i Uppsala är ett bra exempel på det, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer, SBK.

Enligt Ulf Lindberg handlar framgången på Forsa Hembageri till stor del om att man började baka surdegsbröd här för fyra år sedan.
– Det var surdegen som satte fart på hjulen. Vi låg precis rätt i tiden, säger han.
Framgången har gjort att man nu bygger ut det trånga bageriet för att få mer arbetsyta. Dessutom öppnar Ulf Lindberg om några månader ett nytt konditori tillsammans med Claes Landing, också delägare i Forsa hembageri, närmare bestämt Güntherska hovkonditoriet i Uppsala.
Bo Lindberg påpekar även att framgång inom bageribranschen ofta har med hårt arbete att göra. Själv stiger han upp kvart över tre på morgnarna.
– Klockan fyra står jag på Konditori Royal och gör tårtor och smörgåsar. Sedan är jag i gång tills sent på kvällen, säger han.
Ulf Lindberg håller med.
– Vi jobbar som tusan, det är ofta man kör klockvarvet runt. Det gäller att ha en högstanivå hela tiden. Så vi sitter inte direkt och värmer upp soffan hemma, säger han och sätter ner en stor balja, full med fluffig, kaneldoftande smörblandning, på arbetsbänken.
– Det är fyllningen till kanel- och äppellängderna: farinsocker, muskovadosocker, smör och kanel. Inga konstigheter, bara riktiga grejer, säger han.

Både Ulf och Bo Lindberg är kritiska till alla tillsatser och pulver som används i dag för att underlätta och snabba på bröd- och bullbak.
– Jag vill baka brödet från grunden och så långt det är möjligt ha lokalt odlade och närproducerade varor på konditoriet, säger Bo Lindberg.
Även på Forsa hembageri håller man sig ifrån allt vad e-nummer och halvfabrikat heter.
– Marknaden är full av sådant. Det är förnedrande för bagare att använda halvfabrikat tycker jag, vi har ju en yrkesstolthet! Det tråkiga med halvfabrikat är att många bagerier får exakt samma bröd, säger Ulf Lindberg.
Han har bakat i 40 år och säger att han aldrig skulle kunna ha ett annat jobb.
– Det här är ett härligt jobb, det är alltid roligt att plocka ut brödet ur ugnen. Att få ett varmt nybakat bröd i sin hand, det är njutning, man riktigt ryser. Det är fantastiskt att kunna erbjuda varmt bröd till sina kunder, säger han. 

FAKTA

Färre bagerier bakar mer
1960 fanns det 5 000 bagerier och konditorier i Sverige. I dag är siffran nere på 1 000. Dessa 1 000 bagerier omsätter 18 miljarder per år och säljer mer än de 5 000 bagerierna sammanlagt gjorde på 1960-talet.
Lönsamheten för bagerier är i snitt 0,7 procent.
Efter att antalet bagerier har minskat under flera decennier har trenden vänt under 2011.
Sverige har ett av världens bredaste brödutbud i sina butiker.
Källa: Sveriges bagare och konditorer, SBK

PERSONLIGT
 Ulf Lindberg
Ålder: 53 år.
Bor: I Lövstabruk.
Familj: Min fru Anne-Sofi och två barn.
Yrke: Bagare och konditor.
Jobbar: På Forsa hembageri i Uppsala där han även är delägare.
Aktuellt: Forsa hembageri byggs ut. Ägarna har även köpt Güntherska hovkonditoriet i Uppsala som väntas öppna jan–feb 2012.

Bo Lindberg
Ålder: 44 år.
Bor: I Järfälla.
Familj: Min fru Ritwa och sex barn.
Yrke: Bagare och konditor.
Jobbar: På sitt eget Konditori Royal i Tierp.
Aktuellt: Öppnade Konditori Royal den 1 oktober 2011.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!