Videon är inte längre tillgänglig
Redan om 1-2 år kan arbetet sätta i gång om allt går som det ska.
Rosten tränger fram lite här och var. Trappan upp till soldäck är avstängd, och den slitna hissen har sett sina bästa dagar. Den absoluta majoriteten av badets besökare var inte ens födda när Fyrishov invigdes 1991, men de verkar inte ta någon större notis om rostfläckarna när de svingar sig i repen och kastar sig ned för vattenrutschbanan. Frågar man däremot hur badgästerna upplever Fyrishov ger de flesta samma svar.
– Det behöver renoveras generellt. Badet är bra men det är viktigt att det fräschas upp, säger Jocke Gellerstedt som är här med dottern Maya.
Och nu kan besökarnas önskemål vara på väg att hörsammas. Kommunen har gett Fyrishov AB i uppdrag att ta fram en utvecklingsplan för upprustning och förnyelse av badet. Syftet ska enligt ägardialogen mellan kommunen och bolaget vara att ”behålla och utveckla den framkant som finns/.../”. Styrelseordförande Lars O Ericsson berättar mer om planerna.
– Vi beräknar att det behövs stor modernisering för att hänga med resten av världen och locka tillräckligt med turister till Uppsala, säger han.
Vad talar vi om för summor?
– Runt 50 miljoner kronor i runda slängar.
Han säger också att arbetet med att få till stånd en renovering pågått under lång tid, men att det hittills saknats kapital. Nu är han dock ”rätt hoppfull” om att det ska kunna lösas.
– Det kan handla om externt kapital, men det kan också handla om försäljningar. Men vi har inte tittat på siffrorna tillsammans med kommunen än, säger Lars O Ericsson.
Vad behövs för att behålla Fyrishovs ”framkant”?
– Möjligen behövs det nya, fräckare vattenrutschbanor och flera typer av bastuanläggningar.
Kan det bli aktuellt med utbyggnad av äventyrsbadet?
– Framför allt handlar det om upprustning, men vi tittar också på behovet av hotell till exempel. Eventuellt behövs det också fler bassänger. Men då talar vi på längre sikt.
Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Ahlstedt hälsar via moderaternas politiska sekreterare att han inte vill kommentera utvecklingsplanen. Han hänvisar i stället till det övergripande styrdokument för kommunen som presenteras i slutet av april.
Men Lars O Ericsson upplever att en upprustning nu är mer aktuell än förut. Fyrishovs vd Liisa E Hundertmark delar den uppfattningen.
– Vi känner att det finns en samsyn med kommunen om att det är viktigt att äventyrsbadet kan behålla sin konkurrenskraft, säger hon.
Hur snart kan eventuella renoveringar påbörjas? 1-2 år?
– Ja, det tycker jag är realistiskt. Det här är nästa etapp i vår översiktliga plan.
Snart ska Fyrishov lämna över utvecklingsplanen till kommunstyrelsen och där meddela en kostnadsbild. Samtidigt pågår arbetet med att skapa sig en fördjupad bild av vad badets besökare efterfrågar. Familjen Jansson som skvalpar runt nedanför vattenrutschbanan är rörande överens om vad de vill ha.
– En vågmaskin, utbrister de i kör.
– Det fanns en hinderbana förut också, fortsätter mamma Pia. Det vore kul med en sådan. Badet är jätteslitet och ofräscht, så det behövs verkligen renoveringar.
Lena Svärd som simmat klart för dagen hoppas att man satsar på de äldre framöver.
– Jag vill ha lite mer komfort för oss gamlingar. Det är lite sunkigt och rostigt. Men Fyrishov är mitt andra hem så jag kanske inte ska klaga för mycket, säger hon.