I förra veckan röstade styrelsen på det kommunägda bostadsbolaget Uppsalahem för att införa inkomstkrav på en del av Uppsalahems lägenheter. Anledningen uppgavs vara en alltför stor koncentration av boende med försörjningsstöd i en del nybyggda områden, vilket man menar leder till segregation och ökad otrygghet.
Ett av de områden som lyftes fram som exempel när det kommer till segregation och otrygghet, är det nybyggda området Bäcklösa som ligger längs Dag Hammarskjölds väg, i höjd med Ultuna.
När UNT talade med några av de boende är dock bilden snarare att Bäcklösa är ett tryggt område. Adela Svärd har bott i Bäcklösa sedan november 2020.
– Det är ett väldigt lugnt och skönt område med många barnfamiljer. Sen är man inte ute och hänger jämt, så man ser kanske inte allt som pågår. Men jag har aldrig sett en polis här, säger hon.
Fahim Hossain är en av dem som bott i Bäcklösa ända sedan det invigdes 2018. Nu bor han här med sin fru och barn och säger att de trivs i området.
– Vi har inte känt oss otrygga och inte märkt att något ska ha hänt. Här är det okej, det är lugnt.
Men Fahim Hosain tecknar också i riktning mot Gottsunda centrum, som ligger ungefär 1,5 kilometer bort. Han säger att det märks en tydlig skillnad när man närmar sig det området: där är det betydligt mer oroligt. Han intygar dock att Bäcklösa är ett område som varit tryggt så länge han bott där, något han tillskriver de boendes möjligheter att hålla koll på vad som sker nere på innergården.
– När du kommer hit på sommaren ser du barnen som leker på gården här, och vi har alla balkonger så att man ser innergården och parkeringen, så vi kan se allt som händer och hålla ett öga på det.
Mohammed Saleh Hassan har bott i Sverige i sex år, de senaste tre i Uppsalahems hyresbostäder i Bäcklösa.
– I Gottsunda finns det problem, men här är det en bra stadsdel, mycket bra. Jag har bott här i tre år, det är aldrig problem.
Uppsalahems vd Mattias Tegefjord säger att de fått en bild av otryggheten via kundenkäter, samtal med hyresgäster, störningsrapporter, mejl och skötselpersonalens möten med hyresgäster på gården. Det handlar då inte främst om brottslighet, utan om problem med exempelvis nedskräpning och förstörelse genom stenkastning mot fasaderna.
– Det handlar mer om den allmänna känslan, att boende uppfattar området som lite mindre tryggt. Det är svårare för oss att hålla utemiljön ren och snygg, säger Mattias Tegefjord.
Han säger också att de i somras hade det stökigt bitvis, och under en period hade ökad närvaro av väktare i området.
– Det var bland annat i Bäcklösa som vi hade en del stök med ungdomar och barn som var ute och levde om sent in på kvällarna och nätterna, de ställde till en del otyg i området och bidrog till upplevd otrygghet.
Lisa Sannervik på polisregion mitt bekräftar att det varit stökigt i området under våren och sommaren, men menar att problemen togs upp i medborgardialoger med de boende, och att man kommit till slutsatsen att det inte krävs särskilda polisiära åtgärder i Bäcklösa.
– Den anmälda brottsligheten är väldigt låg i området, det är utifrån uppgifter tagna i början av hösten där inte våldsbrott sticker ut på något sätt. Det kan vara mindre skadegörelse som är kopplat mycket till de här barnen och ungdomarna som varit ute och varit störande i viss mån.