Både skicklig och erfaren

Uppsala2009-01-09 00:01
Vid 33 är man passé, vid 35 så kan man hälsa hem..." Nåja, så illa som i Hasse & Tages visa är det inte. Egentligen tar karriären för många faktiskt fart först vid 30. Duvorna i parken får allt vänta.
Men inte så väldigt länge. Samtidigt som vi svenskar kommer ut på arbetsmarknaden allt senare, sjunker den faktiska pensionsåldern. Vårt arbetsliv blir allt kortare, intensivare och mer komprimerat. Redan vid 50 anses man gammal!

Det är en paradox. Vid 50 har många vuxna barn, men ännu inga barnbarn och gamla föräldrar att ta hand om. Man känner sig alltjämt ung och stark. Arbetsrutinen är på topp, kreativiteten flödar. Plötsligt finns tid att komplettera stor erfarenhet med ny kunskap. Självförtroendet når sin kulmen. Men just då, när man tycker sig ha allt att ge, kan man plötsligt vara - passé.
Ledarskapskonsulten Barbro Dahlbom-Hall, som jobbat mycket internationellt, sade vid en föreläsning i höstas att inget land i världen är så åldersfixerat som Sverige. Men det finns forskning som visar att "rädslan" för att anställa "äldre" finns i Asien och i hela Europa. Annars skulle väl EU knappast ha sett sig nödgat att utfärda ett direktiv år 2000.
Enligt detta skulle alla EU-länder ha lagstiftat mot åldersdiskriminering senast 2006. Sverige har nu en sådan lag - från 1 januari 2009. EU har förstås kritiserat Sverige upprepade gånger för senfärdighet.

Nu är det dock äntligen förbjudet att diskriminera människor i arbetslivet på grund av ålder. Det gäller såväl yngre som äldre. Lagen lär säkert behövas, om man i framtiden ska kunna jobba fram till 72 års ålder. Men redan i 50-årsåldern kan den alltså tyvärr bli aktuell.
Dagens Industri gjorde 2004 en enkätundersökning som visade att bara 1 procent av de nyanställda detta år var 50 år eller äldre. 2001 uppgav 70 procent av tillfrågade arbetsgivare till Riksförsäkringsverket att de aldrig anställde någon över 50. Sedan dess har det knappast blivit bättre.
Som ung kan man vara mycket skicklig - men knappast erfaren. Som äldre kan man vara både och.
Åldersspridning är av många skäl lika viktig som könsblandning och etnisk mångfald. Men det är inte åldern som i första hand avgör lämplig kompetens. Det är individen och hennes meriter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om