Både ris och ros till vården i Uppsala län

Vården i Uppsala läns landsting är bland de bästa i landet när det gäller strokebehandling, hjärtvård, cancervård och förlossning. Däremot är eftervården för strokepatienter och tillgängligheten till primärvården bland de sämsta i landet.

Uppsala2007-10-08 15:50
Det framgår av Öppna jämförelser 2007, en rapport som tagits fram av Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting, SKL.
Rapporten redovisar läget för 75 olika indikatorer inom vården i de svenska landstingen och regionerna. Undersökningen visar på hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet.
Syftet med jämförelserna är att göra den gemensamt finansierade hälso- och sjukvården öppen för insyn. Syftet är också att förbättra vården. Någon rankning mellan de olika vårdgivarna är det dock inte fråga om.

Rapporten visar att Uppsala läns landsting tillhör toppen i landet när det framför allt gäller strokebehandling, hjärt- och cancervård. Även inom förlossning är landstinget bland de bästa i Sverige.
Men det finns även områden där det inte fungerar särskilt väl. Eftervården för strokepatienter och delar av ortopedin. Strokepatienterna är missnöjda med eftervården. Det är för övrigt samma resultat som under den förra mätningen som publicerades på försommaren i fjol.
- Det har gått för kort tid för att vi ska se några mätbara effekter, säger Erik Hemmingsson, landstingsdirektör.
Sedan dess har Akademiska sjukhuset lanserat så kallade strokekoordinatorer som ska hjälpa patienterna till en bättre eftervård. Det gäller bland annat att sy ihop ett bättre samarbete mellan sjukhusen och kommunerna för strokepatienterna.

Rapporten visar också att tillgängligheten i primärvården är dålig i Uppsala län. Om detta har UNT berättat vid åtskilliga tillfällen. Det handlar bland annat om dålig tillgänglighet på telefon och långa väntetider.
- Det finns ett ljus i tunneln, säger landstingsdirektören. Våra egna mätningar visar att tillgängligheten har ökat under senare tid.
Landstinget har vidtagit olika åtgärder för att komma till rätta med primärvårdens dåliga tillgänglighet. Det handlar bland annat om flexibla öppettider, telefonkontakt under hela dagen och fler timanställda.
Överförskrivning av läkemedel till äldre är ytterligare ett problem inom landstinget. Det här problemet delar dock landstinget med många andra landsting i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om