Förra månaden drunknade 21 personer i Sverige, vilket var den högsta siffran på 15 år. Antal drunkningsolyckor hittills visar att frekvensen är hög, även denna månad.
– Enligt preliminära siffror är det tio stycken som har drunknat i juli. I 80-90 procent av fallen har olyckorna skett i samband med bad, vilket förklaras av att det varit så fint väder och varmt i vattnet, säger Karin Brand generalsekreterare på Svenska livräddningssällskapet.
Det är män över 50 som måste se över sina rutiner vid bad och båtfärd. Enligt Livräddningssällskapets statistik var 19 av de 21 drunknade i juni män.
– Män tenderar att överskatta sin förmåga och simma rakt ut i vattnet, för att sen komma på att "jösses jag orkar ju inte". Kvinnor simmar ofta där de bottnar, säger Karin Brand.
Hon menar vidare att simkunnighet är en färskvara. Att man tog simborgarmärket för tio år sedan, behöver inte det betyda att man kan simma lika långt idag. Dessutom är det lättare att simma i en pool, än i en kall sjö med vågor. Detta gäller även för barn som kommer från simskolan.
– Barn som lär sig simma inomhus, måste klara av mer i kallt vatten. Därför kan det vara bra att låta barnen gå i en utomhussimskola och kanske testa att ta några märken för att se hur mycket de klarar av, säger Karolina Wiell, simskoleansvarig vid Uppsala simsällskap.
Karolina Wiell menar också att föräldrarna har ett stort ansvar. Ligga och sola eller läsa en bok är en dålig idé - det krävs att man som förälder är aktiv när man badar med sitt barn. Armpuffar är heller ingenting som garanterar säkerhet då de kan glida av.
Vid bad med barn rekommenderar hon platser där man kan hålla god uppsikt.
– Det är bättre att åka till en badplats där det inte är så många. Det gör det lättare att hålla koll på sina egna barn. Jag tycker också att Björklingebadet och Lyssnaängen är bra, eftersom det där är lätt att hålla uppsikt.
Enligt drunkningsstatistiken har Uppsala klarat sig relativt bra. Mellan åren 2004-2013, har det skett 0,8 drunkningsolyckor per 100 000 invånare i Uppsala, vilket kan jämföras med 3,2 i Jämtland och 2,5 i Norrbotten. Förutom att vattnet är kallare i norr kan statistiken hänga ihop med simkunnighet och tillgång till trygga badplatser.
– I Uppsala finns tillgång till äventyrsbad vilket gör att många väljer att åka dit, tror Karin Brand.