Bad i rullstol blir enklare

En ny rullstol vid Lyssnaängsbadet i Sunnersta ska underlätta för funktionshindrade och deras anhöriga.

Mattias Ahlén testar badrullstolen med hjälp av Joakim Jansson.

Mattias Ahlén testar badrullstolen med hjälp av Joakim Jansson.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2013-06-20 10:57

Det börjar bli behagligt varmt i badvattnet. En badrullstol ska öka
möjligheterna att bada även för funktionshindrade i Uppsala i sommar.
På Lyssnaängsbadet i Sunnersta har kommunen placerat en särskild badrullstol med extra stora hjul och solstolsliknande ryggstöd i kraftigare tyg. Stolen är lätt att manövrera i sanden och gör det möjligt att åka en bit ut i vattnet med hjälp.

En av de första att prova nymodigheten, som finns att hämta i kiosken intill stranden, är Gimobon Mathias Ahlén. Han har varit rullstolsburen hela livet på grund av en cp-skada, och som ledare i Gimo simsällskap har han minst sagt badvana.
– Jag har inte sett någon sådan här stol i Sverige förut. Själv brukar jag rulla längst ut på bryggan och hoppa ned i vattnet, men det är jättebra för de som inte kan ta sig ut själva på det sättet. Att man kan komma ut smidigt betyder mycket även för de anhöriga, familjer med rörelsehindrade barn blir inte lika begränsade, säger han och tar plats i stolen.

Det italiensktillverkade inköpet är ett led i en satsning att förbättra tillgängligheten på Uppsalas badplatser, förklarar Joakim Jansson på Teknik och service på Uppsala kommun.
– Här på Lyssnaängsbadet anlade vi en väg med finare grus ner till stranden i fjol, det var svårt att ta sig ned förut med rullstolar och barnvagnar. Vid Wiks slott finns det numera en liknande väg och på Storvadsbadet en ramp och en handikappgång.

En del rullstolsburna brukar krypa ut på stranden för att kunna bada. Det kan ge en del skrapsår, men belöningen väntar ute i vattnet, berättar Mathias Ahlén.
– När man väl kommer ut i vattnet är man inte handikappad på samma sätt som på land. Det är en väldig frihetskänsla att vara ute i öppet vatten. Jag var i vattnet innan jag kunde krypa som barn.

De lokala handikapporganisationerna tog för några år sedan ett gemensamt krafttag för att förbättra tillgängligheten på bad och fritidsanläggningar. Enligt Lars Persson, ombudsman på Handikappföreningarnas samarbetsorgan (HSO) i Uppsala, måste flera kriterier vara uppfyllda för att en badplats ska få kallas handikappanpassad.
– Det måste finnas en ramp eller en hård jordyta så att man kan ta sig ned till vattnet med en rullstol, och möjlighet att gå på toalett, duscha och byta om. Vi har pekat på de brister som funnits förut och det verkar som att man lyssnat en del på det.
Lars Persson tycker att medvetenheten i samhället om tillgänglighetsfrågorna har ökat successivt.
– Men det är mycket som återstår att göra när det gäller tillgången till det offentliga rummet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!