Babyboom väntas i Uppsala
Antalet födda barn har stigit sakta under 00-talet och väntas nå sin topp i mitten av nästa årtionde. För att möta den kommande babyboomen måste Akademiska sjukhuset göra om rutinerna på förlossningsavdelningen.
Anna och Jonas Hörnebro har fått en liten dotter.
Foto: Kattis Strömgren
- Hon är visst lite envis, skrattar Anna Hörnebro och lirkar lite med den lilla mössan som vill halka ner i dotterns nacke.
Familjen Hörnebros familjeskara har följt befolkningsstatistiken, både för Uppsala kommun och Akademiska sjukhusets förlossningsavdelning, ganska exakt. Första dottern föddes 2001, de andra 2006, 2008 och 2009.
För, ser man tillbaka på det nio föregående åren har barnafödandet i Uppsala län legat på en relativt jämn nivå. Det var först 2007 som antalet födda barn började stiga. I år räknar Marianne Gertzell, avdelningschef på förlossningen, med att ungefär 4 000 barn kommer att ha fötts på Akademiska sjukhuset. Nästa år blir det förmodligen ännu fler. Men den begynnande babyboomen beräknas nå sin topp först år 2015. Då är de barn som föddes under den förra babyboomen i slutet av åttiotalet och i början av nittiotalet, i 25-årsåldern.
- År 1990 föddes 4 243 barn här, men redan i år är vi uppe i ungefär 4 000 barn. Vid nästa babybooms-topp kommer det nog att födas ännu fler barn än år 1991, säger Marianne Gertzell.
För att kunna möta upp det ökade behovet av förlossning och bb kommer Akademiska sjukhusets förlossningsavdelning att behöva byggas ut.
Marianne Gertzell och hennes kolleger har också arbetat fram ett förslag för att organisera om verksamheten. I korthet innebär det att förlossningen och bb slås samman till tre mindre avdelningar. Den som exempelvis hör till Gottsundas mödravård, hamnar på en specifik avdelning vid förlossningen, och där kan familjen sedan stanna kvar, i stället för att slussas vidare till bb tills de går hem.
- Tanken är att vårdkedjan ska bli mer kontinuerlig. Man kanske till och med kan träffa samma barnmorskor på mödravården som vid själva förlossningen. Och väl på plats på Akademiska sjukhuset ska familjerna inte behöva slussas mellan avdelningarna, säger Marianne Gertzell.
Marianne Gertzell hoppas att den nya organisationen ska bli verklighet under år 2012.
- Vi har ju en policy att aldrig hänvisa födande kvinnor till närliggande sjukhus, alla som vill ska få föda här. Men då måste vi också klara av att uppfylla det målet. Både med personal och utrymme.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!