Babyboom pressar BVC-personalen
Babyboomen gör att läget är pressat för barnavårdscentralerna i Uppsala. I många landsting finns tuffa politiska mål om att hålla nere antalet BVC-sköterskor, men det saknas i Uppsala.
Hector Nunez har fått sin femmånaders spruta på Gottsunda barnavårdscentral och pappa Marcelo tröstar.Sjuksköterskorna heter Mikaela Kihlberg och Sanela Sofovic och mamma Madelene Samuelsson.
Foto: Patrik Lundin
- Att säga att det är pressat på många ställen är ingen överdrift. Många har det nog tungt och tvingas göra prioriteringar i sin verksamhet, säger Margaretha Magnusson, vårdutvecklare på barnhälsovårdens länsavdelning.
Hälsokontroller och vaccinationer är det viktigaste och går först. Däremot kan sådant som föräldragrupper och hembesök få stryka på foten när resurserna inte räcker.
I Uppsala län finns ett tjänstemannamål om att varje heltidssköterska inte ska ha ansvar för fler än 70 nyfödda. Det är ett betydligt högre än många andra län.
- Det finns inte resurser till lägre siffror än så i dag. Men det finns län med mål på cirka 50 nyfödda per sköterska. Där har politikerna satt upp målet, det har de inte gjort här. Men vi jobbar på det, säger Margaretha Magnusson.
På Gottsunda vårdcentral ger lille Hector Nunez babyboomen ett ansikte och en röst när UNT kommer på besök. Femmånaderssprutan gör att det värker i benet och pappa Marcelo Nunez gör sitt bästa för att trösta. På Gottsunda vårdcentral har sommaren faktiskt varit den bästa på länge, säger personalen, även om antalet barn har varit fler.
- Vi var väl förberedda och satte in extra resurser. Dessutom genomförde vi en omorganisation i vintras som lättade mycket på trycket, säger Anna-Lena Bernstöm-Rydhén, sjuksköterska.
Antalet nyfödda i länet, framför allt i Uppsala, Knivsta och Bålsta har ökat kraftigt de senaste åren och är nu på väg att tangera eller överträffa de högsta siffrorna från början av 90-talet på över 4000 nyfödda på ett år. I Gottsunda ledde ökningen av antalet barn i kombination med bland annat sjukskrivningar till att det efter förra sommaren var "kaos", som personalen själv säger.
- Vi har haft det väldigt, väldigt tungt. Men i sommar har vi klarat av att ta hand om samtliga barn, och det är ju jättekul att det föds så många, säger Mikaela Kihlberg, sjuksköterska.
- Vi känner oss ovanligt harmoniska nu, fyller Anna-Lena Bernström-Rydhén i.
I mångkulturella Gottsunda har man ansvar för 60 nyfödda per sjuksköterska. Att det ligger lägre än rekommendationen i Uppsala förklaras av att området är tungt och kräver mycket resurser, bland annat i form av tolkar. 60 är en bra nivå, men skulle kunna vara lägre, tycker personalen.
- 50-55 barn borde vi ligga på här, säger Mikaela Kihlberg.
Med färre barn per sköterska blir det mer tid över till annat.
- Vi skulle kunna utveckla våra föräldragrupper eller samarbetet i vår familjecentral, där vi, öppna förskolan och socialtjänsten samverkar, säger Anna-Lena Bernström-Rydhén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!