I våras gav kommunledningen Uppsala Konsert & Kongress AB, UKK, ett nytt ägardirektiv. Det innebar att bolaget skulle pröva om delar av verksamheten skulle kunna läggas på entreprenad för att på så sätt minska UKK:s årliga underskott som legat på 12–14 miljoner. Det har nu gjorts. Rapporten visar att ledningen för huset tycker att verksamheten i grunden fungerar bra. Konsertverksamheten drivs till 65 procent av privata arrangörer. Lokalvård och teknik drivs både i egen och privat regi och bevakningsuppdragen sköter ett vaktbolag. Frågan om att lägga ut delar på entreprenad har nyligen prövats men ”hålls levande” inom bolaget.
Det som främst varit uppe till diskussion är restaurangverksamheten. Den har konserthuset valt att ha i egen regi. Enligt rapporten drivs den effektivt och är till stor del knuten till konserter och konferenser och till det kulturpolitiska uppdrag som Konserthuset har. Att bryta loss den skulle inte gynna verksamheten. Rapporten har presenterats för Uppsala Stadshus AB:s styrelse, som är UKK:s moderbolag. Enligt ordförande, finanskommunalrådet Gunnar Hedberg (M), har inte styrelsen tagit ställning till rapporten ännu.
– Och jag vill inte recensera den innan vi har utrett var som kan göras för att få ned underskotten. Det hoppas jag ska vara klart till våren. Tanken är att vi ska kunna ta ett samlat beslut då. Hela vår ambition är att vi inte ska behöva täcka UKK:s underskott varje år i efterhand. Det är uppenbart att driften av verksamheten bygger på en glädjekalkyl, säger han.
Uppsala Stadshus vd har fått i uppdrag att utreda hur underskotten kan minskas. Det kan till en del ske genom samarbetsvinster med andra kommunala bolag, eller om ett annat bolag tar över själva fastigheten. Socialdemokraterna vill öppna UKK för föreningsverksamheten som ett sätt att förbättra ekonomin.
– Vi tror inte konkurrensutsättning är en lösning. Man har helt enkelt räknat för lågt när det gäller driften av UKK så vi måste ändra förutsättningarna, titta på alla möjligheter, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).
Många mindre konferenslokaler står tomma kvällar och helger och de skulle kunna fyllas med föreningsaktiviteter.
– Vi skulle kunna genomföra en motsvarighet till idrottsklubbarnas markeringsavgifter. Då har föreningarna råd att hyra in sig och huset utnyttjas mer.
Räcker det för att få bort underskotten?
– Nej. Ingen sitter inne med ett svar på den frågan i dag, säger Erik Pelling.