Avvaktar med ändringar i färdtjänst

Politiker vill avvakta trots hård kritik mot den nya färdtjänsten. Statistik ska ge svar på om kommunen lever upp till utlovade restider.

Färdtjänst.

Färdtjänst.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT/arkiv

Uppsala2015-01-22 12:32

Ansvariga för färdtjänsten kommer till Gatu- och samhällsmiljönämndens arbetsutskott på onsdag för att informera om hur den nya färdtjänsten fungerar. Men redan nu vet politikerna att det finns ett missnöje med förändringarna, bland annat med den kostnadssparande åtgärden att få fler resenärer att samåka.

Som UNT tidigare berättat finns det kritik från taxibranschen mot att körtiderna är för snålt beräknade i det avtal man skrivit med kommunen. Förändringen har ställt till med problem för resenärer som behöver komma fram i tid.

– Min bild i stort är att det fungerar bra, även om det finns inkörningsproblem i ett sånt här system, säger gatu- och samhällsmiljönämndens ordförande Johan Lundqvist (MP).

Tjänstemän ska sammanställa statistik som visar om kommunen håller de tider man utlovat till resenärerna.

– Vi har satt upp ett regelverk om att hålla vissa tider och det ska vi naturligtvis göra. Om vi inte gör det måste vi vidta åtgärder, säger Johan Lundqvist.

Kommunfullmäktige fastställde taxorna förra året, men det var gatu- och samhällsmiljönämnden som tog fram systemet för den nya färdtjänsten.

– Det är den här färdtjänsten vi kan erbjuda i dag, säger förste vice ordförande Hilde Klasson (S) och hänvisar till det rådande ekonomiska läget.

Även hon har mött reaktioner på förändringarna. Hon tycker att samåkningen är jämförbar med övrig kollektivtrafik. Den som vill kan betala en dyrare taxa och åka enskild färdtjänst.

– Man har ändå möjlighet att inte åka kollektivt, även om det kostar mer.

Drabbade har reagerat på förändringarna och delat med sig av sina erfarenheter av samåkning. En av flera som hört av sig till UNT berättar att hennes vuxna dotter skulle resa med färdtjänst från Österplan i centrum till Hågaby. Taxiresan gick först till Gränby centrum, därefter till Svarbäcken och Luthagen för att hämta upp och lämna av andra resenärer. När hon kom fram var hon 45 minuter försenad till musiklektionen.

– Jag förstår om en del tycker att det är bökigt och knöligt. Men jag tror att det kommer att lösa sig när man har fått snurr på allting, säger Hilde Klasson.

Louise Landerholm Bill (M) som också sitter i nämnden tycker att det är viktigt att resenärerna lyfter fram sina synpunkter till färdtjänstcentralen som för en dialog med taxibolagen.

– Jag tror att det finns mycket att göra kring hur samåkningen fungerar. Vi har ju inte haft samåkning på det här sättet tidigare.

Den som ska på ett läkarbesök vid Akademiska sjukhuset ska beställa en sjukresa i stället för färdtjänst. Då är det samåkning som brukar tillämpas.

Fakta Färdtjänsten

Uppsala kommun sjösatte nyligen ett nytt färdtjänstsystem. Sedan dess driver Uppsala kommun en färdtjänstcentral som alla resenärer måste ringa till. En av de stora förändringarna är att det blivit dyrare att åka enskild färdtjänst. Kommunen vill få fler att samåka. Resenärer har klagat på den förlängda restiden och vissa känner sig tvingade att välja ett dyrare färdsätt på grund av en funktionsnedsättning. Färdtjänsten finns tillgänglig dygnet runt men måste bokas mellan 8-22.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!