Avvaktande hållning efter apoteksdomen

För handeln skapar tisdagens EU-dom mest förvirring. Urban Malm vid Maxi i Uppsala hade hoppats kunna sälja receptfria läkemedel. Nu är det oklart vad som händer. Coop avvaktar med direktiv till sina butiker.

Skulle EU-domen innebära att monopolet bryts för receptfria läkemedel så är Urban Malm på Maxi i Uppsala beredd att starta omgående.

Skulle EU-domen innebära att monopolet bryts för receptfria läkemedel så är Urban Malm på Maxi i Uppsala beredd att starta omgående.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2005-06-01 00:00
- Det lär inte bli något inom det närmsta halvåret. Vi vill givetvis kunna sälja receptfria läkemedel men vi har inte förberett något i våra butiker, säger informationschef Ann-Sofie Hansson vid Coop Norden.
Får handeln sälja så blir kraven för hur det ska gå till avgörande. Enligt Ann-Sofie Hansson kan det handla om allt från att sätta upp varorna på en enkel hylla i butiken till att sälja över disk med specialutbildad personal som betjänar kunderna.
- Så det är en lång process kvar innan vi vet vad det här beslutet betyder, säger hon.
Urban Malm som äger Maxi i Uppsala hade hoppats att domen skulle ge honom rätt att sälja receptfria läkemedel. Han bygger just nu ut butiken kraftigt.
- Vi hade tänkt att kunna sälja över disk i vår information, men vi har inte förberett för det. Får vi sälja så kan vi snabbt anpassa oss. Det är klart intressant, en marknad som tidigare varit stängd, säger han.
Ekonomiskt blir det ingen storaffär men det är ett nytt sortiment och det innebär merförsäljning för Maxi.

Avvaktan
Läkemedelstillverkarna avvaktar också vad EU-domen betyder. Mats Sjöqvist, försäljningschef vid Pfizer, tror att den öppnar för att Apoteksmonopolet kan bli kvar, fast i modifierad form.
- Om andra aktörer än Apoteket får sälja receptfritt så tror jag att de kommer att ta en stor del av kakan, även om Apoteket fortfarande kommer att stå för den stora handeln, säger han.

Bensinmackar och närlivs
Pfizer, som bland annat tillverkar nikotintuggummit Nicorette, kommer i så fall att marknadsföra sig mot dagligvaruhandeln, men också mot butikskedjor som Seven-Eleven, Pressbyrån och mot bensinbolagen.
- Det skulle ge en större tillgänglighet för konsumenterna och marknaden för våra produkter skulle öka, säger Mats Sjökvist.
Asta Zenecas informationsdirektör, Staffan Ternby, betonar patientsäkerheten. En eventuell läkemedelsförsäljning måste ske med personal som har kompetens på området.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!