Avtal om insatser för unga med psyskisk ohälsa
Uppsala läns landsting och Uppsala kommun har slutet avtal om gemensamma insatser för barn och ungdomar med allvarlig psykisk ohälsa och självskadande beteende.
Det har länge varit känt att det finns barn och ungdomar med tung psykisk problematik som inte har kunnat få den hjälp som behövs inom barnpsykiatrin. Ofta är det fråga om tonårsflickor som mår dåligt, ibland med självskadande beteenden.
Uppskattningsvis rör det sig om 10-12 ungdomar per år i Uppsala kommun och 6-9 i övriga kommuner i länet.
- Att människor far illa på grund av att landsting och kommuner inte kan samverka är ett stort problem sedan lång tid tillbaka. Därför är jag glad att den här verksamheten kan starta, säger Ismail Kamil, ordförande, fp, för hälso- och sjukvårdsstyrelsen.
Pengarna som landstinget satsar öronmärks till team med specialkompetens för att snabbt kunna möta de behov som finns. Den enskilde och dennes familj ska få tillgång till stöd i olika situationer. Teamet ska finnas till hands för nödvändiga insatser oavsett om den enskilde bor hos föräldrarna, vistas i familjehem eller annan vårdform.
Målet med den nya verksamheten är att ungdomarna ska få tidig hjälp på hemmaplan. Så långt det är möjligt ska man försöka undvika LVU- och HVB-placeringar.
Verksamheten ska följas upp och utvärderas våren 2010.
Fördelningen av kostnaderna för teamen bygger på principen att landstinget och kommunerna bidrar med hälften var.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!