Avtal med förskolor kritiseras

Uppsala kommuns avtal med privata förskolor ifrågasätts nu från flera håll. Friskolornas riksförbund anser att införandet av en paragraf om offentlighetsprincipen i avtalen med privata förskolor inte är juridiskt möjligt, och uppmanar drabbade förskolor att kontakta riksförbundets jurister.

Uppsala2004-09-16 22:45
Thomas Johansson är ordförande i Friskolornas riksförbund, och mycket kritisk till kommunens agerande.
- Detta tillvägagångssätt är än så länge inte något utbrett problem, men det är illa nog att det uppstått i Uppsala, säger han.
Thomas Johansson hävdar att Uppsala kommun helt saknar juridisk grund för att kräva att offentlighetsprincipen skall gälla inom de privata förskolorna, och uppmanar de drabbade skolorna att ta kontakt med förbundets jurist för att få saken prövad.

"Orimligt"
Kommunalrådet Cecilia Forss (m) anser att kravet om offentlighetsprincip i privat förskoleverksamhet är orimligt.
- Det är styrelsen i de privata föreningar som har ansvaret för verksamheten. Jag tycker att kommunen på ett rent dikatatoriskt sätt fråntar styrelsen det ansvaret. Det är medlemmarna som skall ställa styrelsen till ansvar, inte kommunen, säger Cecilia Forss, som uppfattar kommunens agerande som "ett sätt att tala maktspråk".
Hon anser också att det är orimligt att privatpersoners korrespondens kan bli allmän handling utan att de själva är medvetna om saken.
- I offentlig förvaltning är det ju känt att det förhåller sig så, men jag tycker att människor som vänder sig till ett privat bolag eller företag måste vara skyddade.

Inget förhandlingsutrymme
Hon har haft kontakt med flera privata förskolor, och därifrån fått budskapet att det inte finns något förhandlingsutrymme när motparten är Uppsala kommun.
- De har fått signaler om att de måste acceptera eller förlora sina bidrag.
Flera privata förskolor har accepterar de nya villkoren, men tre vägrar hittills att skriva under avtalet
Kommunjuristerna i Uppsala menar dock att man sedan årsskiftet driver kravet på offentlighetsprincipen i allmänhetens intresse.

Lagt till paragraf
Bakgrunden är att en privat förskola i Uppsala kommun skulle teckna ett nytt avtal med kommunen för att få bidrag till verksamheten. Företrädare för förskolan upptäckte då att kommunen lagt till en paragraf om offentlighetsprincipen i avtalet.
Det gjordes en ändring i kommunallagen 2002 som innebär att när kommunala uppdrag lagts ut på entreprenad skall kommunen tillfösäkras "nödvändig insyn".
I Uppsala började paragrafen om offentlighetsprincipen tillämpas år 2004.

Fotnot: Offentlighetsprincipen gäller inte för privata vårdbolag och grundskolor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!