Avskedade stämmer it-företag

Tre före detta anställda stämmer företaget IR Vision i Uppsala på över 400 000 kronor för ute­bliven lön och semester­ersättning. De sades upp från företaget 2003 efter cirka två års anställning.

Uppsala2005-12-20 00:00
De tre var alla män i 20—25-årsåldern och gjorde under sin högskoleutbildning i Uppsala praktik på IR Vision. Efter examen 2000— 2001 fick de alla anställning med ingångslönen 22 000 kronor per månad.
Företaget har inte tecknat kollektivavtal men enligt enskilda anställningsavtal med de anställda fick de från och med 2002 lönen höjd till 27 000 kronor och rätt till sex veckors semester årligen.
Men enligt stämningsansökan har de fortsatt att få sin grundlön och har bara tagit ut ströveckor i semester. Och under våren 2003 sades företaget upp alla tre med hänvisning till arbetsbrist.

"Visar hur det kan gå till"
— Företaget är ett typ­exempel på hur det kan gå till. Det är sprunget ur universitetsvärlden, börjar med innovationer och stark entusiasm för att sedan få svåra problem kommersiellt, säger Martin Wästfelt, förbundsjurist på Sif.
IR Vision grundades 1999 med naturvetenskaplig forskning och utveckling som verksamhet. Sitt bästa år hade man 2001—2002 med cirka tre miljoner kronor i omsättning och sju anställda i bolaget.
Men redan året därpå var omsättningen obefintlig och efter 2003 har bolaget bara haft en anställd, vd:n Sven-Gunnar Johansson. Under åren 2001—2004 har IR Vision totalt gjort förluster på närmare tio miljoner kronor.
Det finns ytterligare en anställd som har lönekrav på IR Vision, men Sif företräder de tre som är medlemmar.
Martin Wästfelt säger att facklig verksamhet i it-branschen blivit vanligare efter it-kraschen 2001 och att företagen också blivit mer medvetna om lagar och regler på arbetsmarknaden.
— Det är förhållandevis få fall som behöver gå till domstol, det mesta kan rättas till på vägen.

Att företaget inte tecknat kollektivavtal betyder att tingsrätten är första instans, fackförbundet kan inte gå till Arbetsdomstolen och utkräva skadestånd för avtalsbrott.
— Nej, här handlar det bara om att korrigera lönen de har rätt till, säger Martin Wästfelt.
Kraven summeras till 429 000 kronor plus rättegångskostnader för de tre anställda.
IR Visions vd Sven-Gunnar Johansson hade inte tid att närmare kommentera stämningen på måndagen.
— De har en uppfattning och vi har en uppfattning. Vi kommer att lösa det här, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om