Avloppsvattnet visar: Kraftig ökning av virushalter

Virusmängden i avloppsvattnet ökade kraftigt i förra veckan. Det kan innebära att Uppsalas smittsiffror börjar öka i nästa vecka.

Anna Székely, forskare vid SLU, säger att virusmängderna i avloppsvattnet inger oro.

Anna Székely, forskare vid SLU, säger att virusmängderna i avloppsvattnet inger oro.

Foto: Privat/Felicia Andreasson/UNT Arkiv

Uppsala2021-02-16 19:04

Mätningarna i avloppsvattnet har setts som en tidig indikation på att smittan i samhället är på väg att öka. Anna Székely, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, har mätt virusmängden i avloppsvattnet vid reningsverket i Uppsala sedan början av hösten. Tittar man på nivåerna kan man tydligt se upp- och nedgången i den andra pandemivågen.

Efter nyår har nivån legat relativt stabilt, men nu visar proverna som togs förra veckan på kraftigt höjda nivåer. Virusmängden är på samma nivå som den var strax före jul och i månadsskiftet september-oktober när den andra vågen drog i gång i Uppsala.

– När det var lägre nivåer kan små upp- och nedgångar vara slumpmässiga. Men den här ökningen är signifikant. Det är ungefär tre gånger högre än det var i januari, säger Anna Székely.

Tidigare har det dröjt ungefär två veckor innan ökningen av virus i avloppsvattnet har visat sig i en ökning av antalet covid-fall. Nu är kapaciteten för covid-tester högre, vilket innebär att det kan gå något snabbare om de som får symtom inte behöver vänta på en provtagningstid.

Hittills är det bara vid reningsverket i Uppsala som avloppsmätningar har gjorts. Det innebär att det bara är smittan i Uppsala tätort som fångas in. Nu kommer dock även prover från reningsverken i Tierp, Östhammar och Enköping att samlas in vilket ger en bättre bild av smittspridningen i länet.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, säger att han är osäker på hur väl mätningarna av avloppsvattnet avspeglar smittspridningen i samhället och att det är svårt att kommentera siffrorna från Anna Székelys forskningsprojekt.

Han säger att det är de eventuellt mer smittsamma mutationerna som gör att det finns skäl att vara orolig.

En faktor som också skulle kunna bidra till ökad smittspridning är om folk börjar slappna av och ta lättare på restriktionerna när vaccineringen är i gång.

– Det kan vara så att folk tänker att vi börjar gå mot slutet av pandemin. Men så är det inte riktigt än. Det kommer att dröja länge innan vaccinationerna kommer att få någon större effekt. Det vi kan se nu är att dödssiffrorna går ner på grund av att många äldre vaccineras, säger Johan Nöjd.

De covidprover från förra veckan som analyserats visar en svag ökning igen. Om det är en ökning som håller i sig är det för tidigt att säga. Men det ser definitivt ut som om den nedåtgående trenden är bruten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!