Videon är inte längre tillgänglig
Hur tycker du att kommunen ska agera i de fall EU-migranter eller andra uppför boenden på kommunal mark?
– Vi vill helst undvika avhysningar men jag utesluter inte att det i vissa situationer kan vara nödvändigt, svarar Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala.
Tror du att kommunen genom fler avhysningar kan förebygga att fler slår sig ner på kommunal mark?
– Nej, det är att förenkla och blunda. De här personerna är nog medvetna om att de kan bli avhysta. Rör det sig om romer har de dessutom blivit bortkörda i generationer.
Det natthärbärge för EU-migranter som kommunen finansierar är ofta fullt och kommer dessutom att stänga i april. Vore det inte bra att utöka platsantalet och låta boendet finnas kvar för att förhindra att folk sover i bilar eller utomhus?
– Boendet är en nödåtgärd för den kalla årstiden. Jag är mycket tveksam till att boendet ska vara en permanent lösning, det ska vara en nödåtgärd. Hittills har det varit färre EU-migranter i Uppsala under somrarna men vi får vara beredda att ompröva om härbärget bara ska vara öppet under vintern.
Erik Pelling framhåller att tillströmningen av fattiga och hemlösa EU-migranter är en ny situation för kommunerna.
– Vi prövar oss fram i hela landet och det finns inget man kan utesluta på förhand. Det enda jag utesluter är att tro att man genom en tuff och hård attityd skulle lösa någonting. Detta är ett socialt problem som grundar sig i rasism, fattigdom och diskriminering. Att möta det med makt och hårdhet funkar inte.