Avhandling motsäger tidigare forskning

Arbetslöshet leder till politisk passivitet. Det har länge varit den rådande uppfattningen trots att tidigare forskning visat på motsatsen. Nu bekräftas dock misstankarna att arbetslöshet verkligen minskar det politiska engagemanget, något som skulle kunna vara ett hot mot demokratin.

Uppsala2004-02-26 00:00
Avhandlingen är den första rapport i Sverige där arbetslöshetens effekt på demokratin har undersökts. Per Adman vid Statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet, disputerade i mitten av februari på sin forskning om arbetslöshet och demokrati. Han visar med sin forskning att arbetslöshet faktiskt minskar vårt politiska engagemang. Därmed bekräftar han misstanken att arbetslösas intressen riskerar att försummas när politiska beslut fattas.

Arbetslösheten är störst bland lågutbildade och det är därför bland dem som det politiska engagemanget minskar som mest.
— Det här visar att redan politiskt svaga grupper i samhället blir ännu mer utsatta, säger Per Adman.

Förklaringen ligger till stor del i att arbetslösa ofta hamnar utanför de nätverk där förfrågningar om politiskt deltagande sker. Att det skulle bero på bristande vilja får inget stöd i rapporten.

Avhandlingen tar också upp hur arbetsplatser med stort demokratiskt inflytande påverkar de anställdas politiska aktivitet. Även det resultatet motsäger tidigare forskning. Per Admans undersökning visar att arbetsplatsens demokratiska utformning inte alls påverkar det politiska engagemanget, något som förvånade honom.

Han har nu börjat ett nytt forskningsprojekt som ligger nära ämnet för avhandlingen. Den nya studien handlar om politisk aktivitet ur ett genusperspektiv. I dag är det fler män som är politiskt aktiva, men det är något fler kvinnor som röstar i allmänna val.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om