I det samlade uppropet har nu över 1 600 kvinnliga politiker krävt stopp för sexuella ofredanden och trakasserier i politiken. Vivianne Macdisi (S) berättar att det var oerhört viktigt för henne att skriva på uppropet.
– Jag vill markera att sådana beteenden är helt oacceptabla. Som politiker med hög position har jag ett ansvar även om jag inte utsatts.
Vivianne Macdisi drabbades själv djupt av de berättelser om övergrepp hon tagit del av.
– Man blir ju alldeles matt! Så många kvinnor går omkring och bär på skuld och skam därför att män har betett sig vidrigt mot dem!
Den senaste tidens metookampanj beskriver hon som en enorm resa, och tror att ingenting kommer att bli sig likt igen.
– Fram tills i dag har män som betett sig illa trott att de kan komma undan med det. De skulle såklart inte ta sig friheter mot kvinnor om de visste att omgivningen skulle reagera. Och så kommer denna enorma uppbackning, säger Vivianne Macdisi, som påpekar att mäns sexuella trakasserier i det politiska livet dessutom är ett stort samhällsproblem:
– Kvinnor som känner sig nedtryckta av män hämmas från att blomstra politiskt
Anna Manell (L), anser att alla måste säga ifrån, även om man inte utsatts själv. Att skriva under uppropet var för henne ett uttryck för solidaritet.
– Det är tystnaden som möjliggör att skammen läggs på offret. Jag vill inte medverka till det. Nu är det dags att skammen läggs där den hör hemma, på förövaren. Män kommer inte att kunna komma undan längre. Det här är ett avgrundsvrål som inte kommer att tystna, säger Anna Manell.