Videon är inte längre tillgänglig
Regeringen utreder just nu om kommunerna kan få tillstånd att ta ut särskilda avgifter av bilister som vill köra med dubbdäck i städerna. I Uppsala ska frågan belysas i samband med att åtgärdsprogrammet för bättre luftkvalitet nu omarbetas. Även i Göteborg kommer dubbdäcksavgifter att utredas medan Stockholms stad redan förbereder ett införande. I Oslo finns avgifter för bilar med dubbdäck sedan flera år.
– Det kan ge större valfrihet för dem som anser att de måste köra med dubbdäck, som hantverkare eller invånare på landsbygden, säger kommunalrådet Stefan Hanna (C), med ansvar för trafikfrågor.
Han lyfter fram Oslos modell där bilisterna kan välja mellan dygns-, månads- eller årsavgift för att få använda dubbdäck. Han vill också att intäkterna från en avgift ska gå direkt till åtgärder för bättre luftkvalitet i centrala Uppsala. Risker med att låta en avgift ersätta förbudet är att dubbdäcken återvänder till Kungsgatan och försämrar luften eller att få bilister betalar avgiften och kommunen därför får in mindre pengar än väntat.
Miljöpartiets kommunalråd Maria Gardfjell tycker att dubbdäcksavgifter är värda att diskutera, men lutar ändå åt att ett rakt förbud har större effekt:
– Det håller ju även nere trafikmängderna totalt sett. Det är uppenbart att det haft positiva effekter på Kungsgatan och som styrande åtgärd har nog ett förbud större verkan än avgifter, säger hon.
Motororganisationerna anser att dubbdäcksförbud och avgifter hotar trafiksäkerheten och inte leder till några miljöförbättringar:
– Åtgärderna har blivit ett enkelt sätt för politikerna att flytta över ansvaret till den enskilde bilisten. Med en avgift blir trafiksäkerheten plötsligt en ekonomisk fråga. Risken att råka ut för en dödsolycka är 43 procent större med odubbade än dubbade däck. I Uppsala överskreds miljökvalitetsnormerna hela 40 gånger under 2011 trots dubbdäcksförbudet, säger Jon Stenbeck, informationschef hos Motormännen.
Sverige fälldes förra året av EU-domstolen för att partikelhalterna i Uppsala och fyra andra städer var för höga. Om halterna inte klarar normerna nästa år kan staten få betala straffavgift till EU. Samtidigt visar det sig nu att färre bilister vill ha dispens från dubbdäcksförbudet på Kungsgatan:
– I år har det kommit in något färre dispensansökningar till kommunen än tidigare, säger Ann-Britt Ådegren på kommunens kontor för samhällsutveckling.
Orsaken till minskningen är okänd, men Ann-Britt Ådegren gissar att fler bilister gått över till dubbfria däck eller börjat använda andra gator i stället för Kungsgatan.