Avgift för provrörsbefruktning kan strida mot lagen
Uppsala läns landstings försäljning av provrörsbefruktningar kan strida mot hälso och sjukvårdslagens bestämmelser om högkostnadsskydd. Upplänningar som har fått betala tiotusentals kronor för provrörsbefruktningar på Akademiska sjukhuset i Uppsala skulle, enligt bedömare, kunna få rätt till ersättning om de gick till domstol.
Men på Akademiska sjukhuset i Uppsala säljs provrörsbefruktningar till patienter i Uppsala län för 18 500 kronor per behandling.
Försäljningen har pågått sedan 1997 och ett 80—tal behandlingar köps varje år av patienter som förgäves har försökt att få barn. Ibland betalar en patient för att få flera försök utförda av Akademiska sjukhuset.
Mycket talar, enligt bedömare, för att landstingets försäljning strider mot den av Riksdagen fattade hälso— och sjukvårdslagen. Av paragraf 26a framgår nämligen att den öppna sjukvård som landstinget bedriver inte ska kosta patienten mer än högkostnadsskyddets belopp på 900 kronor.
Uppsala läns landsting erbjuder sina patienter tre fria provrörsbefruktningar, därefter erbjuds patienter ytterligare försök om de betalar 18 500 kronor per behandling.
Men att ta så mycket betalt för en vård som bedrivs i landstingets regi går alltså inte ihop med hälso— och sjukvårdslagen.
När UNT ringer till sjukhusdirektör Erik Hemmingsson på Akademiska sjukhuset, säger han att han inte kan försvara försäljningen av provrörsbefruktningar.
— Om man hårddrar det juridiskt så är väl det här inte något som vi ska bedriva. Men det är en behjärtansvärd vård som vi erbjuder mot betalning.
UNT: Vore det inte mer behjärtansvärt att erbjuda patienterna fler fria försök?
— Jo, men det är i så fall en bedömning som politikerna måste göra.
Patienter har sedan försäljningen på Akademiska sjukhuset började betalat bortåt tio miljoner kronor för provrörsbefruktningar.
Uppsala läns landsting är inte ensamma. Ett flertal skattefinansierade sjukhus i landet, bland annat i Örebro och Falun, bedriver också försäljning av provrörsbefruktningar i landstingens regi.
UNT berättade i fredagens tidning att landstingspolitikern Anna Wiklund (m) från Enköping ifrågasatt om landstinget har rätt att konkurrera med privata kliniker om försäljningen av provrörsbefruktningar.
Läkaren Torbjörn Karlsson, ordförande i läkarnas fackförening på Akademiska sjukhuset, säger att försäljningen har varit omdiskuterad. Han liknar sjukhusets försäljning vid privat verksamhet.
— Det är väldigt diskutabelt om vi har rätt att bedriva privat vård i en offentlig, skattefinansierad verksamhet.
Torbjörn Karlsson är även tveksam till om landstinget har lagen på sin sida då man tar ut en vårdavgift som flera gånger överstiger högkostnadsskyddet.
— Det vore en väldigt intressant fråga att pröva rättsligt. Med stor sannolikhet skulle patienten vinna ett sådant mål, säger han.
Chefsjuristen Per Kronhult på tankesmedjan Den nya välfärden är övertygad om att par som betalat för en provrörsbefruktning i landstingets regi skulle få rätt till ekonomiskt skadestånd om de tog upp fallet i en domstol.
— Landstinget har ju tagit ut pengar som de inte har rätt till, säger han.
Per Kronhult hänvisar till att landstinget måste följa hälso— och sjukvårdslagen.
— Det är solklart. När ett offentligt sjukhus behandlar en patient så gäller alltid hälso— och sjukvårdslagen. Enligt den lagen ska en patient inte betala mer än 900 kronor.
Socialstyrelsen som har ansvar för att granska landstingens medicinska hantering, har inget ansvar att kontrollera hur sjukvården tar ut sina vårdavgifter.
— Jag har aldrig behövt ta ställning till den här frågan tidigare, men det kan diskuteras om landstinget får göra så här, säger Nils Blom, jurist på Socialstyrelsens rättsenhet.
UNT har sökt finanslandstingsrådet Mats O Karlsson (s) för en kommentar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!