"Avföring går rakt ut i Sottern"
Exkrementer som rinner ut i sjön och höga fosforhalter som är skadliga för människor och djur medför stora problem i sjön Sottern utanför Knutby. Detta enligt Alvar Wåhlin som är delägare av sjön. - Det är ren människoavföring i sjön och snart är det en miljökatastrof, säger han.
Alvar Wåhlin har låtit genomföra fosforhaltsprover vid ett avloppsrör som som släpper ut en brun smörja.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Ute på åkern ett 50-tal meter från reningsverket rinner sörja från ett avloppsrör ner mot sjön. Där har ett forskningslaboratorium på uppdrag av Alvar Wåhlin genomfört fosforhaltsprover. Resultaten visar på skyhöga halter.
Avloppsröret syns knappt i den täta vegetationen och det bruna slammet stinker när sörjan banar sig väg ner mot sjön. Ingen vill ta på sig ansvaret för detta utlopp, inte heller samfällighetsföreningen.
- Jag har ingen aning om varifrån det här röret kommer, men det är helt omöjligt att det kommer från reningsverket, säger Klas Gustavsson, som sitter i styrelsen i Burviks samfällighetsförening.
Alvar Wåhlin håller inte med och tror att föreningen är ansvarig. De mätningar han har låtit göra visar på 230 milligram totalfosfor per liter vatten. Dessa mätvärden är dock inte tagna nere i sjön utan vid utloppet uppe på åkern. Men värdena ligger högt över gränsvärdet på 0,3 milligram per liter som Uppsala kommuns miljökontor rättar sig efter.
Kommunens miljökontor tycker att Alvar Wåhlins resultat låter orimliga men vill vänta med ett slutgiltigt uttalande i frågan tills de fått dessa resultat skickade till sig. Men eftersom provresultat från samfällighetsföreningens rapporter ligger något över gränsvärdet så har miljökontoret begärt att åtgärder ska vidtas.
- Vi har begärt in en redogörelse som ska komma in i mitten på september. Där ska de åtgärder som tagits för att få ner halterna visas, säger Olof Nordman på miljökontoret.
På grund av att sjön håller på att växa igen så har en förening som kallas Sotterns vänner bildats för att rädda sjön. Även Alvar Wåhlin kämpar för att sjön inte ska växa igen utan bli renare. Han har sedan ett par år tillbaka och vid flera tillfällen framfört klagomål på reningsverket till miljökontoret men inte fått gehör för sina klagomål och vid ett flertal tillfällen fått till svar att inga vidare utredningar kommer att göras.
En av orsakerna till klagomålen har, utöver fosforhalterna, varit att vassröjningen som samfällighetsföreningen i området är ålagd att göra inte utförts, enligt Alvar Wåhlin. Det är meningen att vassen ska slås två gånger per år eftersom växterna annars lagrar stora mängder fosfor. Ansvariga från samfällighetsföreningen är medvetna om att de bryter mot reglerna.
- Vassen är inte klippt på flera år och det bryter mot miljökontorets beslut. Det beror på att det är för sankt för att slå här men vi har som målsättning att göra det, säger Klas Gustavsson, Burviks samfällighetsförening.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!