- Vi hoppas byggstart kan ske inom en månad, i slutet av oktober, säger Jens Bjöörn, kommunikationschef på Fortum vad gäller fjärrvärme/fjärrkyla.
Den nya anläggningen, Brista 2, beräknas stå klar om tre år, i slutet av 2013. Då kommer årligen cirka 240 000 ton avfall att användas som bränsle.
Största delen av det som ska brännas i Märsta är dock inte hushållssopor. Den fördelning Fortum tidigare nämnt är 30 procent hushålls- och 70 procent industriavfall. Sigtuna kommun kommer att kunna bränna sina sopor i Brista 2, istället för att frakta dem till Norrköping.
Poängen med att förbränna sopor, som inte kan återvinnas, är att man slipper lägga dem på hög någonstans. Deponi, ett finare ord för soptipp, ger utsläpp av växthusgaser och läckage av tungmetaller till mark och vatten.
"Ett stort och viktigt steg framåt i förverkligandet av vår plan för en helt klimatneutral fjärrvärme i Stockholmsregionen", säger Fortum Värmes vd Anders Egelrud om Brista 2 enligt pressmeddelandet. Den planen sträcker sig fram till år 2020 och omfattar investeringar på totalt 15 miljarder kronor. Bland annat ska ett bioeldat kraftvärmeverk byggas vid Värtaverket till 2016.
Fortum fick i våras tillstånd, koncession, av Miljödomstolen både för ett nytt avfallseldat verk och en utbyggnad av det nuvarande bioeldade kraftvärmeverket, Brista 1. Men det senare verkar inte längre vara aktuellt.
- När man söker koncession tar man höjd för många möjligheter, säger Jens Bjöörn.
Bristaverket kommer att få en ny tillfart, från Norrsundavägen, med bland annat en vägbro över järnvägen. Idag används Returvägen, som går i utkanten av Steningedalen.
- Där kommer en landskarkitekt att anlitas för att göra åkerholmar och vattenspeglar i stället, säger Jens Bjöörn.