Det är en krispig och klar höstdag på Berthåga kyrkogård nära Stenhagen. Den del av kyrkogården där muslimer begraver sina anhöriga ligger tom och övergiven i kvällssolen. Men så hörs svag musik från den yttersta delen av det muslimska gravområdet. På en stol vid en av de hundratals gravarna sitter Sultan Coban och lyssnar på kurdisk sorgemusik som strömmar ut från hennes mobil.
Hon är här för att sörja sin son som avled av cancer tidigare i år och har överöst hans grav med blommor. Sultan Coban besöker ofta Berthåga kyrkogård och är en av de många muslimer i Uppsala som kommer hit även på allhelgonahelgen. Egentligen är det en kristen högtid men det har blivit vanligare att den anammas också av personer som bekänner sig till islam.
– Jag tycker om att komma hit och tända ljus på allhelgona för att hedra de döda. Det har blivit som en tradition för mig, säger Sultan Coban.
Lisa Flygt, som arbetar på Berthåga kyrkogård, har lagt märke till en gradvis förändring.
– För ungefär fem år sedan började allt fler av våra muslimska besökare tända ljus vid sina gravar. De har väl sett hur fint det blir här på kyrkogården med alla levande ljus i mörkret, säger Lisa Flygt.
Allhelgonahelgen är en sed med gamla rötter i Sverige och handlar till stor del om att hedra och minnas avlidna nära och kära. Många Uppsalabor förknippar säkert allhelgonafirandet med den flod av stearinljus som besökarna skapar vid Stillhetens kapell på Gamla kyrkogården i centrala Uppsala.
Men även Berthåga kyrkogård är mycket välbesökt under ljushögtiden. Då strömmar tusentals människor hit, trots att kyrkogården ligger i utkanten av stan. Högtidlighållandet inleddes i år på fredagen den första november då diakoner fanns på plats vid minneslunden för att bjuda på kaffe och möta dem som ville ha någon att prata med.
På lördagen infaller alla helgons dag och från klockan 15 flammar 250 marschaller längs vägarna på Berthåga kyrkogård.
– Vi ordnar en rad arrangemang på alla helgons dag, berättar Lisa Flygt. Bland annat spelar vi klassisk musik i trädkyrkan där vi även placerar ut eldkorgar.
Trädkyrkan är namnet till trots ingen kyrka utan en öppen plats med stenläggning och bänkar där taket utgörs av himlen.
Under alla helgons dag går det även att följa med på visningar i kapellen på Berthåga kyrkogård. Förberedelserna pågår för fullt.
– Allhelgonahelgen är den högtid på året då vi har flest besökare, säger Lisa Flygt.