Avancerad cancerbehandling i Uppsala
Sju landsting har nu givit klartecken till ett nationellt partikelterapicentrum för cancerbehandling i Uppsala. Upp till 800 miljoner kronor beräknas det kosta och blir det första i Norden. Fullt utbyggt ska 2500 patienter om året kunna behandlas.
— Att Partikelterapicentrum nu byggs blir ett erkännanden för det arbetet. Samtidigt tillförs Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet spetskompetens på området, säger överläkare Leif Lyttkens, från Uppsala som deltar i den styrgrupp som bildats för Partikelcentrum.
Landstingsrådet Mats O Karlsson (s) är "oerhört glad". Inte bara för att Uppsala får anläggningen utan också för att landstingen visat att de kan samarbeta kring ett stort projekt.
— Det är unikt och har aldrig tidigare hänt, säger han.
Enligt Mats O Karlsson har varje landsting traditionellt sett till sitt eget hus.
— Men specialiserad sjukvård blir allt mer avancerad och kostsam och kommer att tvinga landstingen koncentrera sina resurser i framtiden, säger han.
I och med att de sju nu sagt ja så bildar de från första juli ett kommunalförbund som ska stå för uppbyggnad och drift av Partikelterapicentrum. Mellan 700 och 800 miljoner kronor beräknas anläggningen kosta.
— Vår uppfattning är att kalkylerna ska hålla, säger Leif Lyttkens.
Två alternativa planer finns i dag för utformningen. Det ena går ut på bygga ett centrum enbart för protonterapi. I det andra byggs en anläggning som kombinerar flera andra metoder för terapi med lätta joner.
Innan det avgörs sker en så kallad kvalifiseringsförfrågan. Det innebär att olika internationella företag får beskriva vilken sorts utrusning de klarar av att leverera.
— Därefter bestämmer vi vilken anläggning som ska byggas och gör en upphandling. Vi räknar med att kunna skriva kontrakt under våren 2007, säger Leif Lyttkens.
Ett tusental cancerpatienter om året kan få behandling inledningsvis. Med full kapacitet klarar Partikelterapicentrum 2500. Även patienter från Danmark och Norge kan få behandling om kapacitet finns för det.
Cirka 35 personer beräknas få sysselsättning vid centrumet som också ska användas för forskning.
Ett 20-tal anläggningar för partikelterapi finns i världen i dag, främst i USA, Japan och i Mellaneuropa. Just nu byggs en i München i Tyskland.
FAKTA - partikelterapi
Strålbehandling av cancer med partiklar som lätta joner, exempelvis protoner, är mer skonsam än behandling med konventionella röntgenstrålar. Behandlingen kan göras mer exakt så att intilliggande organ och vävnad inte påverkas så mycket. Det gör också att ståldoserna kan höjas utan att biverkningarna ökar. På så sätt kan tumörer bekämpas effektivare i känsliga organ som exempelvis hjärnan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!